Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj
Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.
Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.
Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.
A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.
În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.
CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.
În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.
Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.
Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.
„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:
- amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
- dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
- protejarea turiștilor în zona de interes.
- protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.
Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.
5 Comentarii
adica pentru a facilitat transportul lemnului furat ! IN CANTITATI INDUSTRIALEEEEE> atentie, ultimele paduri virigine din EUROPA, si boii care ne conduc permit asa ceva ! vreau sa stiu procentul lui BOC+TISE PAUNEL !
5,5 metri latime e criminal de ingust! Toata stima pentru intentie, dar vor fi accidente mai multe dacat pana acum. La acesta latime, un camion nu va trece in siguranta nici pe langa un biciclist. Zilele trecute a murit un om langa Huedin din cauza drumului ingust. Pe bune, chiar nu conteaza decat aspectul electoral?
20 de milioane de euro pentru un drum de 2 benzi cu fundament existent? Pai de banii astia poti face un pod de 9,5 km! Nu mai sunt minti limpezi in tara asta? Sa dai 2 milioane de euro pe kilometru pentru un amarat de drum cu utilizare usoara, nici macar medie! Acesta este pretul mediu cu care in Croatia s-a facut o autostrada cu opere de arta nemaipomenite(tuneluri,… Citeste mai departe
@asd: Stiu ca suma ii mare , dar poate atat ii studiul ... da fezabilitate si ne " plangem" ca nu avem bani .
Nu-mi doresc drumul acesta , unde mana omului a pus piciorul inseamna Distrugere .
Sanatate
"protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice." ar trebui sa fie principalu obiectiv, mai ales daca vor sa aduca mai multi oameni prin zona. degeaba fac drumu daca nu vin si cu masuri care sa protejeze mediu. cunosc locuri in zona respectiva in care intri in padure si… Citeste mai departe