După tăierile salariale, IT-iștii își strâng cureaua! Ce soluții disperate au găsit: „Mănânc la împinge tava/Mai cumpăr un apartament și acopăr gaura”


Reducerea facilităților fiscale pentru angajații din IT începe să se resimtă puternic! Mai mulți IT-iști s-au trezit la începutul acestei luni, cu salariile micșorate cu aproximativ 1100 de lei net, iar acum caută soluții rapide pentru a compensa pierderile financiare.  

Pe rețelele de socializare, angajații din domeniu au făcut schimb de soluții pe care le pot folosi pentru a economisi mai mult. 

Mulți au renunțat la cheltuieli pe care le considerau obișnuite, de la livrările prin Tazz, Glovo și Bolt, până la abonamentele la platforme de streaming și antrenorii personali.  

Am renunțat la Tazz, Glovo și Bolt. Erau o grămadă de bani aruncați. Oricum, în ultimele luni am avut probleme cu livrările – nu găseau curieri și trebuia să anulez”, spune un angajat din IT.  

Alții și-au redus drastic viteza pe autostradă pentru a economisi combustibil: „Merg cu 100 km/h în loc de 140”.

Printre măsurile adoptate se numără și tăierea abonamentelor la servicii de streaming. „Am închis Netflix și Disney+ și am scos de la naftalină Filelist-ul. Oricum pierd mai puțin timp pe seriale, deci e chiar benefic”. 

Sportul nu mai este o prioritate pentru mulți, iar antrenorii personali au de suferit: „I-am spus că, din păcate, nu îmi mai permit să îi dau lui banii, pentru că trebuie să îi dau la stat”.  

Cei afectați încearcă să își regândească și obiceiurile alimentare. „Gătesc acasă sau mănânc la împinge tava. Restaurant? Prea scump deja”.  

Într-un ton ironic, unii spun că singura soluție viabilă este să investească în imobiliare pentru a acoperi pierderile: „Mai cumpăr un apartament și acopăr gaura din chirie.”  

Pe de altă parte, mulți consideră că aceste sacrificii arată o realitate tristă: „Renunțați la mâncare, renunțați la Netflix, renunțați la sală, renunțați la ieșiri și la tot ce vă făcea fericiți. Dar la muncă nu se renunță niciodată.”.  

În timp ce frustrarea crește, o parte dintre angajați consideră că criticile sunt îndreptate spre persoanele greșite: „Toată lumea pare supărată pe taximetriști și chelneri, dar nu pe multinaționale, care se zgârcesc la 1000 de lei”.  

În principiu, după un șir de dezbateri aprinse au ajuns la concluzia că pot economisi dacă:

  • Gătesc mai mult acasă
  • Renunță la bacșiș
  • Merg mai mult pe jos
  • Închid abonamentele la servicii de streaming și entertainment
  • Apelează mai des la sistemul public de sănătate
  • Caută joburi mai bine plătite
  • Reduc viteza pe autostradă
  • Repară hainele în loc să cumpere altele noi.

Comentarii Facebook