Economist UBB Cluj: ”Sper că nu există în zonele de decizie nimeni atât de naiv să creadă că mărind taxele se va colecta neapărat mai mult”
Economistul UBB, Radu Nechita, a precizat că mărirea taxelor nu va aduce încasări mai mari.
Acesta a comentat și situația firmelor multinaționale care raportează an de an ZERO profit, deci și la bugetul țării noastre ajung ZERO lei.
Totuși, cum e posibil acest lucru?
”Nu este neapărat nevoie de ”artificii” pentru a avea pierderi la cifră de afaceri mare: este suficient ca firma să aibă cheltuieli mai mari decât încasările. Mai mult de atât, este posibil ca o firmă să înregistreze un profit din activitatea din anul în curs, dar mai mic decât pierderile înregistrate în anii trecuți și care sunt reportate, adică deduse din profitul din anul curent. Răspunsul la această întrebare este greu de dat fără o analiză detaliată a situațiilor financiare ale fiecărei companii, în special pe partea de cheltuieli, deoarece încasările sunt mai greu de ascuns pentru o firmă foarte mare, mai ales dacă lucrează cu mii de clienți persoane fizice.
Autoritățile fiscale analizează cu atenție transferurile dintre filială, firma din România și firma mamă, cum ar fi rambursările de împrumuturi, prețurile pentru diverse bunuri, servicii, mărfuri achiziționate etc.
Într-adevăr, firma-mamă poate mări artificial cheltuielile firmei deținute în România, diminuând astfel profitul raportat la noi. Dar astfel, se mărește profitul raportat în țara de origine. Apare însă întrebarea de ce ar prefera firmele multinaționale să plătească rate de impozitare mai mari decât cele de la noi sau de ce nu reinvestesc profitul în țara noastră în loc să-l repatrieze. Iar răspunsul ține de calitatea incertitudinile din legislația românească, de povara administrativă adică de calitatea mai redusă a mediului de afaceri românesc”, a comentat profesorul universitar.
Mediul de afaceri din România trebuie să facă lobby pentru un cadru legislativ foarte clar, care să nu mai lovească atât de sever capitalul autohton, disproporționat în raport cu alte entități, a avertizat economistul.
”Dreptatea este incompatibilă cu privilegiile și cu abuzurile. Modificările frecvente ale legislației în general și ale fiscalității în special perpetuează nedreptatea și permit apariția de noi nedreptăți.
Cerința principală ar trebuie să fie legi simple, clare și aplicate uniform, în mod predictibil. Suntem departe de asta. Articolul 4 din Codul fiscal începe bine cu primele două alineate, dar următoarele două le anulează pe primele. În loc să fie clar că orice modificare se face prin lege și intră în vigoare peste minim șase luni, articolul precizează că autoritățile pot face orice, oricând”, a mai precizat economistul de la „Babeș-Bolyai”.
Și antreprenorii locali, și consumatorii ar avea mult mai mult de câștigat dacă Guvernul ar aborda un cadru legislativ echilibrat.
”Guvernul trebuie să facă mediul de afaceri și fiscalitatea din România cu mult mai atractive decât cele din alte țări din Europa. Asta înseamnă nu doar rate reduse de impozitare ci și stabilitate, o povară administrativă redusă, o justiție corectă etc.
Asta ar stimula atât firmele existente, românești sau cu capital străin, ci și înființarea de noi firme, atragerea de alte firme din străinătate, toate investind și reinvestind la noi. Rezultatul ar fi o concurență mai mare în avantajul consumatorilor, o productivitate mai mare, deci profituri și salarii mai mari și în ultimă instanță, chiar și sume mai mari colectate la bugetul de stat.
Un prim pas pe care-l pot face autoritățile ar fi să reducă incontinența legislativă. Este simplu, nu cere bani sau efort, decât eventual de gândire.
Reducerea cheltuielilor publice este un șantier mai amplu, dar care trebuia început chiar mai demult. Iar aici este vorba despre reducerea cheltuielilor publice la modul absolut, adică mai puține miliarde cheltuite anul acesta față de anul trecut, nu față de cât au planificat, nu procente din PIB”, a mai punctat Radu Nechita.
În opinia profesorului universitar, ”Ordonanța Austerității”, care ar urma să pună și mai multă presiune pe capitalul autohton, nu va avea efectul scontat de Guvern, avertizează Radu Nechita.
”Sper că nu există în zonele de decizie nimeni atât de naiv să creadă că mărind ratele de impozitare se va colecta neapărat mai mult, că hăituind firmele existente, dintre care unele poate că-și ‘ascund’ profitul se va colecta mai mult la buget sau că vor veni sau se vor înființa altele”, a conchis economistul.
În timp ce statul se pregătește să pună jugul pe firmele primate românești, antreprenorul Iancu Guda a atras atenția și cu privire la companiile care au datorii de miliarde de lei la ANAF, societăți la care statul este acționar, dar care sunt lăsate în voie.
Sursa: România tv
6 Comentarii
Cei de buna credinta vor fi nevoiti sa plateasca mai mult. Cei ce nu declara nu platesc. Cat timp pot sa ii stoarcem pe astia dintai de ceva bani, de ce nu...
Câta vreme Tara e condusă de clica de la Bruxelles,și legile se fac de legiuitori in folosul lor totul e gargara pentru prosti,praf in ochii romanilor care pot fi prostiti la infinit,oare?Cine schimba constituția,dar curtea de conturi ,dar mafia politicienilor care dau legi după cumdicteaza SRI care au dosare despre fiecare politician.Tot de la amărâți… Citeste mai departe
@Gargara economica: numa pe soros l ai uitat. In rest pe toti i ai spart
vor ramane doar lichelele comuniste, iar cine ramane va muta sediul firmei in Cipru...deci vor incasa praful de pe toba !
ciolacu stie she fashe daca zashe ca colecteaza mai mult atunci colecteaza mai mult. shinshinalu cate zale are acuma?
Il cunosc pe dl. Nechita, un foarte bun profesor, din pacate votantii PSD sunt bugetarii, iar firmele mari au blaturi politice, asa ca microintreprinderile si PFA-urile o sa fie praduite cum au mai fost in trecut, si da, exista oameni care ced ca o sa e adune mai multi bani la buget, dar nu mai conteaza aici, si daca se vor aduna sau nu, ei trebuie… Citeste mai departe