Enel pleacă din România, din cauza deciziilor dezastruoase luate de Guvern în domeniul energetic
Enel, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de energie electrică, va pleca din România anul viitor. Decizia vine după impunerea de către Guvern a regulilor dezastruoase de plafonare a prețurilor legate de tarifele de distribuție din România. Informaţia privind plecarea Enel de la noi din ţară în 2023 apare într-un raport al companiei.
De ce este important?
În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România „afectează grav" rezultatele din această țară. „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară, scrie Profit.ro.
Statul profită cel mai mult din creșterea prețului la energie
În timp ce companiile străine fug din țară, statul român profită maxim de creșterea prețului la energie, pe seama cetățenilor săi. Criza energetică din ultimii doi ani afectează nivelul de trai al cetățenilor, iar România se dovedește a fi printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică și gaze. În timp ce prețurile cresc alarmant în România și schemele de compensare pompează bani în conturile furnizorilor, companiile de stat care produc energie electrică și gaze au reușit să-și dubleze profiturile de la an la an.
Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele. La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile "adverse" ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA (EBITDA este profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit) de 270 milioane euro.
După cum a relatat Profit.ro, subsidiarele românești Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică pe piața locală, au fost nevoite să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă în august, deși aveau deja contractate linii de finanțare de la bănci, din cauza crizei de lichiditate generată de scumpirea galopantă a electricității pe care o achiziționează pentru clienți de pe piețele angro, coroborată cu întârzierile mari cu care statul român rambursează furnizorilor costurile plafonării prețurilor pentru clienții finali. Recent, Enel a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acțiunile diviziei sale de servicii de rețea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro, informează Reuters.
Foto: Agerpres
3 Comentarii
O sa li se simta lipsa ca rusilor McDonald's-ul.
Cica "dezastruase". Cica "statul profita cel mai mult". Asta e notmalitatea, statul sa profite nu sa vina niste privati sa faca ce vor ei ca in codru..
Doamne da se plece toate LIPITORILE