Vineri 27 Septembrie

Etichetele Nutriscore ar putea reveni pe rafturi după ce ANPC le-a interzis anul trecut


Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern și o Notă de Fundamentare, disponibile pe site-urile Ministerului Economiei și ANPC, prin care propune reintroducerea sistemului de etichetare Nutri-Score pentru produsele alimentare pe rafturile magazinelor.

Documentele arată că această etichetare este necesară în vederea unei informări clare și ușor de înțeles. 

Noul sistem este facultativ pentru magazinele care doresc să facă acest lucru. De asemenea, nu vor fi aplicate aceste etichete Nutri-Score produselor tradiționale românești, produselor de proveniență autohtonă, celor cu indicație geografică protejată, denumiri de origine sau specialități tradiționale garantate.

Comercianții care doresc să vândă marfa etichetată astfel, vor avea de îndeplinit mai multe condiții. Astfel, va fi nevoie de sectoare/rafturi amenajate distinct de celelalte produse expuse spre comercializare. În plus, informarea consumatorilor va fi făcută prin folosirea, de către operatorii economici a unui marcaj cod QR care să conțină valorile nutriționale ale produsului cu marcaj Nutri-Score.

Apoi, mai sunt și alte cerințe, care dacă nu sunt îndeplinite, pot aduce și amenzi de la 10.000 la 50.000 lei. Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede că “pentru a adera în mod voluntar la forma de prezentare complementară constituită de eticheta nutrițională „Nutri-Score”, operatorii din sectorul alimentar sunt obligați să informeze în scris Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor și să atașeze dovada că au dreptul de a utiliza marcajul Nutri-score de la Santé Publique France.”

Studiile arată că etichetele Nutri-Score pot influența comportamentul de cumpărare al consumatorilor, ducând la alegeri mai sănătoase și, pe termen lung, la îmbunătățirea sănătății publice, existând astfel un impact pozitiv asupra sănătății publice.

Comentarii Facebook