Duminica 22 Decembrie

Eurocities 2024: Easyboxuri în mai multe comune clujene! Bodgan Pop, Sameday: „A existat o cerere destul de mare venită din mediul rural”


Sameday, una dintre cele mai mari companii de curierat din România a extins serviciile de livrare în easybox și în localitățile din mediul rural.

În zonele rurale din Cluj, compania are amplasate peste 15 astfel de lockere (n.red. – dulapuri inteligente) și plănuiește să-și extindă activitatea și în alte localități din județ.

Această inițiativă facilitează accesul rapid și eficient al cetățenilor din aceste zone la servicii de curierat, reduce traficul și poluarea și joacă un rol important în susținerea micilor afaceri locale care se bazează pe livrarea produselor în țară. 

Responsabilul companiei SAMEDAY pentru rețeaua easybox în Cluj, Bogdan Pop, a împărtășit câteva aspecte despre dezvoltarea rețelei Sameday în mediul rural din Cluj și despre beneficiile pe care un astfel de sistem le are asupra comunităților rurale. 

Cum funcționează sistemul Sameday easybox? 

Este un serviciu ușor de utilizat adresat tuturor persoanelor care doresc să facă o comandă online. Procesul este simplu, atunci când fac comanda, aceștia au opțiunea de livrare a coletului la easybox.

După ce au ales această opțiune, în momentul în care coletul ajunge în easyboxul selectat, ei primesc un cod QR și au la dispoziție aproximativ 36 de ore să-l ridice de la locker. De când am lansat și aplicația Sameday anul trecut există și posibilitatea de prelungire cu 24 de ore a timpului în care coletul poate fi ridicat”, a explicat Bogdan Pop, Regional Manager Cluj, Sameday. 

De unde a venit inițiativa de extindere în mediul rural?

„A existat o cerere destul de mare în ultima vreme venită din mediul rural, pentru că localitățile, mai ales dormitoarele orașelor, s-au dezvoltat foarte mult și odată cu această dezvoltare a crescut și cererea. Am decis astfel să ne orientăm și în mediul rural”, a declarat Bogdan Pop.

Câte easyboxuri există în mediul rural în România? 

În localitățile care numără sub 6.000 de locuitori, în România, sunt aproximativ 450 de lockere SAMEDAY, iar rețeaua totală de easybox în România numără în prezent peste 4.000 de unități. În acest context, în mediul rural ne uităm la număr de locuitori și la zonele periurbane, obiectivul nostru fiind să ne bazăm pe nevoia cetățenilor din mediul rural de a aduce mai aproape servicii precum ecommerce-ul și de a le crește acestor persoane posibilitatea de a face inclusiv trimiteri din easybox către alte localități din mediul urban sau rural.

Chiar anul trecut am lansat serviciul customer to customer (n.red. - client la client) prin care orice persoană să poată să trimită un colet de la un easybox spre orice alt easybox pe teritoriul României. Aceste trimiteri se pot face direct din website sau din aplicația Sameday prin completarea unui formular. Ulterior va fi disponibil un cod QR cu ajutorul căruia clienții pot să încarce coletul la orice easybox”, a mai explicat reprezentantul Sameday. 

Câte easyboxuri sunt în comunele din Cluj? Unde doriți să mai extindeți rețeaua?

„În momentul de față, în Cluj avem 15 easyboxuri în mediul rural. Urmează ca anul acesta să mai instalăm și altele. Momentan avem lockere în comune precum Iclod, Luna, Mihai Viteazu, Jucu. De exemplu, plănuim să ne extindem și în Viișoara, am mai vrea să instalăm și la Luna de Sus, cu toate că avem în momentul de față, dar având în vedere încărcarea am mai vrea să amplasăm unul”, a declarat Bogdan Pop.

„Easyboxurile sunt niște cutii inteligente. Noi vedem în permanență gradul de încărcare al lockerelor și putem să evaluăm dacă este necesar ca în anumite comunități să creștem numărul de easyboxuri”, a completat reprezentantul Sameday.

Care sunt beneficiile pe care un astfel de sistem le aduce în comunitățile din mediul rural? 

„Costul serviciului este mult mai mic și controlul pe care utilizatorii îl au asupra timpului. Utilizatorii pot să controleze când își vor ridica pachetul, oricând în cele 36 de ore. Lockerul este deschis 24/7 și coletul poate fi ridicat la orice oră”, a explicat Bogdan Pop.

Ce beneficii are un astfel de sistem pentru mediul înconjurător? 

„Reducem și aglomerația în trafic, datorită faptului că în momentul de față un singur curier livrează peste 500 de colete la easybox, pe când un curier clasic nu reușește să facă mai mult de 80 de livrări pe zi în mediul rural. Practic un coleg livrează într-o zi la easybox de 5 ori mai multe comenzi decât unul care face livrări la domiciliu.  

Avem și easyboxuri autonome. Un easybox clasic are un consum de aproximativ 50 Kw pe lună, dar avem deja 33 de lockere autonome. Sunt easyboxuri solare, care se încarcă de la soare. Au panouri solare și o baterie internă care stochează timp de 9 zile, generând astfel și un impact pozitiv la nivelul mediului. Avem și în Cluj-Napoca trei lockere solare și în Florești sunt două”, a mai spus Bogdan Pop, Regional Manager Cluj, Sameday. 

Prin ce inițiative sprijină Sameday proiectul pilot al Clujului, Rural-Urban HUB?

„Aici intervine rolul de easybox ca și conector al comunităților deoarece întregul proiect se raportează la intenția de a crește calitatea vieții locuitorilor din mediul rural și de a facilita accesul la servicii în aceeași măsură ca și în mediul urban, disipând diferențele. 

Tocmai asta face și sistemul easybox, pentru că nu există niciun fel de distincție nici în termeni de accesibilitate a serviciilor, nici în termeni de funcționalități între mediul rural și mediul urban, odată ce easyboxul este activ. 

De asemenea, easyboxul ajută foarte mult în dezvoltarea comunităților, inclusiv a celor rurale pentru că facilitează accesul la servicii și bunuri comandate online, generând un impact economic pozitiv. 

Vedem deja din datele INS faptul că  ecommerce-ul crește în România, și creșterea în mediul rural chiar începe să se accelereze. Ultimele date arătau că peste 63% din locuitorii din mediul rural cu acces la internet au plasat o comandă online. Ca aceste comenzi să ajungă la cetățeni este nevoie de un sistem de livrare stabil, rapid și sigur, iar Sameday easybox este acest lucru. 

Este și o oportunitate pentru antreprenorii locali din mediul rural. Atunci când au un business, pot trimite produsele direct, oriunde în țară”, a mai declarat reprezentantul Sameday. 

Comentarii Facebook