Marile economii din UE schimba strategia: austeritatea ia locul programelor de stimulare economica
Tarile europene membre in grupul G20 al celor mai dezvoltate economii vor propune la summit-ul de saptamana aceasta anularea rapida a programelor de stimulare a economiilor.
Motivul este evitarea de noi crize in viitor, iar solutia propusa de europeni este concentrarea pe programe de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Tarile europene considera ca este de urgenta necesara luarea unor astfel de masuri pentru a preveni ca asemenea crize ( n.r. ca cea din Grecia) sa mai aiba loc. Cresterea economica trebuie sa fie sustenabila, ecologica si orientata spre viitor", a declarat Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform Reuters.
Germania a lansat in luna iunie un amplu program de reducere a costurilor guvernamentale, in suma totala de 80 de miliarde de euro in urmatorii patru ani. Este cel mai mare program de reducere de cheltuieli pentru Germania de la cel de-al doilea razboi mondial.
Pozitia europenilor este diametral opusa celei a SUA, exprimata de Barrack Obama saptamana aceasta. Presedintele american a spus ca problema deficitelor publice nu trebuie abordata pe termen scurt ci pe termen mediu, astfel incat programele de consolidare bugetara sa nu afecteze revenirea economica.
Nu este insa nimic nou in aceste diferente de abordare, politica postbelica de crestere a SUA fiind de obicei bazata pe deficite mari, spre deosebire de strategia Germaniei de crestere prin economisire urmata de investire.
Summitul G20 va avea loc la Toronto, Canada, in 26-27 Iunie.
0 Comentarii