Duminica 22 Decembrie

Exact ce lipsea pe Calea Turzii! Apare un mall pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri din oraș


Halele unde a funcționat fabrica Glaxosmithkline, de pe Calea Turzii, au fost cumpărate de trei afaceriști clujeni, iar aceștia vor să facă acolo un mall. 

Hexagon Retail Properties a cumpărat terenul și halele, iar acolo noii proprietari Raul Ciurtin, familia Dobra și Florin Mariș vor să ridice un mall.

Pentru Hexagon, achiziția la finele anului 2021 a imobilului din Cluj-Napoca deținut de Ferrosan, a fost motivată în primul rând de intenția de diversificare a investițiilor prin dezvoltarea în cadrul grupului a componentei de retail. Avem în vedere asigurarea dezvoltării unui format de retail axat pe oferirea unui mix de servicii și facilități personalizat zonelor rezidențiale care sunt în expansiune în proximitate”, spune Florin Mariș, CEO Hexagon.

În luna decembrie 2021, Glaxosmithkline a dat afară angajații și a plecat din România. 

Producătorul de medicamente a intrat în România în urmă cu peste 30 de ani. Fabrica Ferrosan din Cluj a fost deținut și de Pfizer, iar apoi de Glaxosmithkline.

Aceasta a fost ridicată pe Calea Turzii acum 20 de ani, când în zonă nu era mai nimic, fiind la periferie. Acum, Calea Turzii a devenit aproape un cartier separat, iar traficul este infernal.

Pentru a face această investiție, dezvoltatorii au nevoie de un studiu de trafic, așa cum a anunțat Emil Boc că se cere la orice proiect. Investiția trebuie să fie analizată de arhitecții din Comisia de Urbanism și apoi să fie votată de Consiliul Local.

Pe lângă viitorul mall va trece centura metropolitană

Investiția în acest mall ar putea fi rentabilă, având în vedere că pe acolo trece centura metropolitană.

Singurul impediment este că centura nu are finanțare, nefiind terminate nici studiile și nici demarată licitația.

Chiar dacă actele ar fi finalizate, rămâne problema finanțării, care poate fi făcută numai din fonduri europene. Pentru acest lucru sunt alocate fonduri în programele structurale 2021 - 2027, unde centura Clujului este pe locul al treilea ca importanță. Cu toate acestea, conform normelor de lucru ale UE, realitatea este alta. De mult timp s-a optat pentru principiul ”primul venit, primul servit”. Astfel că autoritățile care vor depune primele proiecte pe aceste fonduri vor primi finanțare. Clujul este întârziat la acest capitol și pot fi probleme în accesarea fondurilor.

Studiul de fezabiltate pentru centură trebuia să fie terminat la finele anului trecut, iar acum ar trebui să fie gata în 31 martie. Apoi se va trece proiectul prin guvern și numai apoi se pot depune actele pentru obținerea finanțării.

Emil Boc ar putea avea noroc cu faptul că PNL este la guvernare, dar cursa este strânsă.

Comentarii Facebook