Vineri 22 Noiembrie

Fabrica Clujana s-a închis, iar în luna decembrie vine falimentul! Încă un brand al Clujul a fost îngenuncheat


Consiliul Județean Cluj a cumpărat Fabrica Clujana în 2018 pentru a o salva de la faliment, dar acum o lasă să moară. Fabrica a reușit să se salveze de la insolvență, dar acum este dată afară din spațiile deținute. 

În 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujeana au crescut cu 136% față de anul precedent, când fabrica a fost salvată de la executarea solită a ANAF -ului.

"În momentul respectiv (2017 - 2018), Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat Călin Oancea, director Clujana.

Ulterior, au fost deschise mai multor magazine în țară, dar ideea a fost falimentară. Nu exista producție și nici ce vinde în magazine. În iunie și iulie 2020 s-a decis închiderea magazinelor de la Bistrița, Sibiu și Oradea.

Consiliul Județean Cluj nu și-a mai asumat salvarea fabricii, după colapsul din 2017 - 2018

Fabrica a acumulat datorii, iar acum Consiliul Județean cere eliberarea spațiilor de producție ale Clujana. 

În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.

În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Soluția de acum este falimentul, pentru a nu se aduna și mai multe datorii. S-a discutat în cadrul Consiliului Județean Cluj și s-a constatat că refinanțarea nu este posibilă.

Am încercat cu finanțarea de la Consiliu de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare.

O altă cale ar fi solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie 2022. Vom avea o AGA (n.red. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile", a mai spus directorul Clujana, conform Antena 3.

Fabrica nu mai are unde să opereze.

În 2017, ANAF - cerea 27,8 milioane de lei numai pe terenul pe care este Fabrica Clujana

Fabrica Clujana a fost scoasă la vânzare de Fisc, în 2017, pentru a fi recuperate datoriile către buget. Acela a fost momentul când Consiliul Județean Cluj a achitat datoriile.

Fiscul viza terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

Comentarii Facebook