Vineri 22 Noiembrie

Fabrica Clujana, scoasă la vânzare de Fisc. Terenul este o avere

 

Fabrica Clujana, mândria industriei românești și clujene, a fost scoasă la vânzare de Fisc pentru a fi recuperate datoriile către buget. 

 

Fiscul vizează terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează acum fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA). Acum, datoriile Clujana se ridică la 13 milioane de lei, din care 5,1 milioane lei la bugetul de stat, 5,5 milioane lei contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate, conform profit.ro.

 

Fabrica a avut anul trecut un profit de 213.000 lei, la o cifră de afaceri de 9,9 milioane lei. Anul 2015, a fost unul negativ, însă, având pierderi de 3,2 milioane lei la o cifră de afaceri de 9,6 milioane lei. Fabrica avea anul trecut 301 angajați.

 

Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911 de familia Renner, sub denumirea de ”Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial, ca societate pe acțiuni, a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România sub un nou nume, "Dermata". În 1948, fabrica a fost trecută în proprietatea statului de către regimul comunist și redenumită ”Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi ”Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final ”SC Clujana SA”. În anii de glorie, Clujana avea 8.000 de angajați.

 

După Revoluție, fabrica nu a mai fost rentabilă, iar dn 2003 Clujana a revenit în ”mâinile” statului, după ce privatizîrile au eșuat. Fabrica a fost preluată în 2003 de Consiliul Județean Cluj, care este și acționar majoritar.

Comentarii Facebook