Vineri 22 Noiembrie

Factura la energie s-ar putea dubla de anul viitor. Nu toți consumatorii vor mai avea prețul plafonat la energie!


Ministerul Energiei vrea să re-liberalizeze piața de energie. Se vor lua măsuri de sprijin ţintite pentru familiile care au nevoie de ele, deoarece în prezent sunt sprijiniţi toţi consumatorii, în funcţie de nivelul de consum, a declarat, luni, ministrul de resort, Sebastian Burduja.

„Pentru cazurile familiilor cu condiţii sociale, socio-economice care nu le permit să-şi acopere costurile, lucrăm deja la ţintirea acestor măsuri împreună cu alte ministere, pentru că nu ţine doar de Ministerul Energiei, ci şi de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, astfel încât să facem exact ceea ce ne-a solicitat şi Comisia Europeană: să ţintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru că acum, aşa cum ştiţi, noi sprijinim toţi consumatorii în funcţie de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deţine un apartament în Primăverii şi are consum de sub 100 de KWh pe lună, plăteşte acelaşi tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă se are în vedere o modificare a legislaţiei privind consumatorii vulnerabili, ministrul a răspuns că „da, cu predilecţie pentru sectorul energetic”.

„Deci, încercăm să definim, pentru sistemul energetic, tocmai pentru a pregăti perioada de după martie anul viitor”, a punctat Burduja, potrivit Agerpres.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România - AFEER a solicitat autorităţilor să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a nu crea haos în piaţă şi a da posibilitatea economiei şi populaţiei să se adapteze

Factura la electricitate pentru românii cu consum mic, care acum plătesc 0,68 lei pe kWh, ar putea crește cu 100% de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare/compensare va expira, arată calculele AFEER.

În prezent, facturile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pe kWh pentru consumul sub 100 kWh (unde intră majoritatea consumatorilor, în jur de cinci milioane), 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh, și 1,3 lei pe kWh, pentru cei cu consum mai mare.

Având în vedere costurile din piață, furnizorii spun că prețul 0,68 lei pe kWh nu acoperă toate cheltuielile, iar revenirea la piața liberă va duce la o creștere serioasă a facturilor pentru cei care până acum plăteau acest preț.

Comentarii Facebook