Facturile la curent și gaze vor exploda. Măsura care va avea impact major asupra românilor
Anul 2025 vine cu vești proaste pentru români, în condițiile în care, furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi obligați să notifice consumatorii exclusiv cu privire la eliminarea plafonării prețurilor, care va intra în vigoare la 1 aprilie 2025.
Mai exact, românii vor plăti prețuri stabilite pe baza contractelor semnate, fără protecția oferită de plafonare.
Conform deciziei autorităților, după 31 martie 2025, mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze va fi eliminat. Acest lucru înseamnă că milioane de consumatori vor fi nevoiți să plătească prețurile din contractele actualizate de furnizori, care ar putea fi considerabil mai mari decât cele actuale. În prezent, prețul plafonat este de 0,68 lei pe kWh, dar specialiștii estimează că după eliminarea plafonării, prețul ar putea depăși 1 leu pe kWh.
Pentru a sprijini consumatorii care ar putea fi afectați în mod disproporționat de creșterea prețurilor, Ministerul Energiei pregătește o schemă de ajutor. Aceasta va fi destinată în special persoanelor cu venituri mici sau celor care depind de aparate medicale ce necesită un consum constant de energie. Corina Murafa, expert în energie, a menționat că acest sprijin ar putea include rambursarea cheltuielilor excesive pentru facturile la energie, pentru a preveni ca aceste persoane să ajungă sub pragul de sărăcie din cauza costurilor mari la electricitate și gaze.
În prezent, pe piața de energie electrică există diferențe mari între ofertele furnizorilor. Unul dintre cei mai mari jucători de pe piață, PPC (fosta companie ENEL), oferă un preț de 1,23 lei pe kWh, în timp ce Hidroelectrica are tarife mai mici, cuprinse între 0,77 și 0,90 lei pe kWh, în funcție de regiune. Specialiștii din domeniu avertizează că ofertele care depășesc valoarea de 1 leu sau 1,5 lei pe kWh ar trebui evaluate cu atenție, deoarece nu toate sunt în avantajul consumatorilor.
Hidroelectrica, unul dintre cei mai competitivi furnizori, continuă să atragă clienți, având în prezent aproape 600.000 de abonați. Este de așteptat ca această companie să rămână o opțiune atractivă și după eliminarea plafonării, datorită prețurilor mai mici și ofertei stabile, notează evz.ro.
Consumatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să compare ofertele de pe piață pentru a face cea mai bună alegere în contextul liberalizării prețurilor la energie electrică și gaze.
13 Comentarii
Lumea Ar Trebuii Sa Știe Că Se Poate Reduce Consumul De Energie Electrică, Dacă Se Scoate Din Priză, Aparatele Care Nu Sunt Necesare, Și Oprite Atunci Când Nu Sunt Necesare:
https://youtu.be/k7dGB3xQp30?si=JYfM-4d6Kw7GxIW9
Becul / Becurile Trebuie Stins / Stinse, Atunci Când Nu Este Necesar Lumină.
Trimiteți… Citeste mai departe
place la voi plandemia si jewcraina? :)))
acolo sunt banii vostri
Exista furnizori cu preturi sub plafon de peste 1 an. Dar sunt doar pt aia destepti ;)
Incalzirea pe o luna e maxim 200 lei, adica 40 euro Si merge in octombrie-aprilie. Adica platesti 200 euro pe incalIre intr-un an. Un metru patrat de garsoniera e 2800 euro. Cat incalzirea pe 14 ani. Incalzirea e maruntis.
Bine ca nu va plangeti ca va ustura la buzunar pretul la pufuleti. 1 bec consuma 10 watti. Adica 1 kilowattora in 100 ore. Tii aprins becul 3 ore pe zi. Consuma 1 kilowattora intr-o luna. N-ai un leu pe luna sa platesti lumina?
@x: 1 bec led are 60w :P o casa consuma cca 8kw pe zi in medie anuala, 240kw/luna ; cca 2.9 MW pe an
@x: 1 bec led consuma intre 30w si 60w, nu10w, la 10w abia vezi prin casa
@ : Unde gasesti bec de peste 30 watti la sub 100 lei? Cel mai puternic pe care-l am e de 18 watti. Becurile mai puternice au fost interzise.
De unde stiti voi ba, specialisti in datu' cu parerea, ce va fi ?!!