Duminica 22 Decembrie

Facturile mari pentru energie închid serele: ”De ce să munceşti atât de mult, să-ţi rupi oasele pentru nimic?”


Legumicultorii români sunt nevoiți să închidă fermele din cauza facturilor tot mai mari. Aceștia spun că fără un sprijin vor fi nevoiți să își închidă afacerile. 

Cristian Dumitrescu, legumicultor: ”Aceste sistem de încălzire cred că vor rămâne decor. La preţurile de acum nu o să-ţi mai poţi permite”/

Acesta lucrează de 25 ani și acum va fi nevoit să pună lacăt, pentru că nu își mai permite să achite facturile la energie. El are sere care se întind pe o suprafaţă de aproximativ 4 mii de metri pătraţi și cultivă salată şi roşii în spaţii protejate.

Nu mai merită. Dai banii pe care îi ai în investiţii şi la sfârşit îi strângi pe toţi, dar nu ai mare profit. De ce să muncesti atât de mult, să-ţi rupi oasele pentru nimic? Nu merită efortul, efectiv. Am plătit aproape 10.000 de lei într-o lună de zile pentru a încălzi 1000 de metri pătraţi. Plantăm cu căldură de la Dumnezeu. Nu se poate, efectiv. Nu câştigi pe roşii, cât dai la gaze”, a mai afirmat Cristian. 

Alți legumicultori spun că înainte plăteau 300 de lei pe lună, iar în luna august s-a trezit cu 1.300 de lei pentru aceeaşi suprafaţă.

România are aproximativ 15.000 de fermieri care cultivă legume în spaţii protejate pe o suprafaţă de circa 7000 de hectare, dintre care 3000 sunt dependente de surse de încălzire. Iar numărul cultivatorilor scade drastic, spun specialiştii în domeniu. 

În general, agricultura se face cu energie şi gaze pe perioada de iarnă///TAIE/// Dacă preţul la energie este cu 300% crescut, imaginaţi-vă cât sunt costurile de producţie. Cel puţin 30% sunt creşteri. Dacă vom continua aşa, cu părere de rău o spun, de la 7000 de hectare spaţii protejate cât avem astăzi în România, s-au încălzit undeva la 1000 de hectare în primăvară, iar de la anul, 500 dacă se vor încălzi e mult”, a spus Gheorghe Vlad, preşedinte OIPA.

Dacă anul trecut o salată verde costa cel mult un leu, anul acesta o găsim la aproximativ 1,6 lei. Iar viitorul nu arată bine, spun legumicultorii. Cea mai mare parte din marfă se vinde pe tarabe sau direct pe stradă. Doar 35% ajunge în supermarketuri, conform Observatornews.ro

Comentarii Facebook