Duminica 22 Decembrie

Faliment și ruină în parcul Tetarom. O afacere bună e pe butuci - FOTO

 

Centrul de afaceri Global Plaza I este în ruină de ani de zile, chiar la intrare în Parcul Tetarom 1. 

 

Centrul de afaceri Global Plaza I ar fi urmat să înglobeze un hotel destinat oamenilor de afaceri si spatii comerciale, dar și spatii de birouri.

 

Finalizarea era programată pentru vara anului 2009, dar criza financiară a pus proiectul pe butuci. Global Plaza I este compus din doua corpuri, primul dintre ele fiind alcatuit dintr-un subsol si patru niveluri, iar al doilea urmand sa fie compus din subsol si opt niveluri.

 

Centrul de business dezvoltat de CBC Development ar fi urmat să aibă un apartment-hotel cu o capacitate de 108 spatii de cazare si un restaurant de 500 de locuri, un centru de conferinte, spatii comerciale pe o suprafata de 1.560 de metri patrati, precum si o cladire de birouri de clasa A.

 

Nu lipseau nici zonele de agrement, o pista de alergare, un teren de squash si un centru spa cu piscina, sauna si jacuzzi.

 

Hotelul din Global Plaza I ar fi urmat să fie înglobat în cadrul lantului Ramada, controlat la acea vreme de omului de afaceri Ilie Carabulea.

 

CBC Development ar fi urmat să realizeze un proiect similar și în parcul Tetarom II. ”Din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, am stopat proiectul similar din parcul industrial Tetarom II, proiect pe care am dorit sa-l demaram înca de anul trecut”, declara, în 2009, Nicolae Badiu, unul dintre actionarii majoritari ai CBC Development.

 

Administratorii CBC Development, Valentin Nica si Nicolae Badiu, au încercat ”să bage clădirea pe gâtul” Consiliului Județean Cluj, care să amenajeze acolo spitalul regional de urgență. Secretarul de stat Raed Arafat s-a opus. 

 

Avand in vedere o serie de considerente: numarul redus de paturi per sectie, precum si numarul redus de paturi in general, cladirea actuala nu poate inlocui Spitalul Regional de Urgenta. Spitalul Regional de Urgenta Cluj este prevazut sa aiba un numar de aproximativ 800 de paturi, in vederea inlocuirii cladirilor vechi si a gazduirii sectiilor functionale la momentul actual din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si, probabil, a altor sectii din municpiul Cluj-Napoca, necesare functionarii unui spital regional de urgenta, respectiv, in noul Spital Regional. Actuala cladire prezinta limitari in ceea ce priveste posibilitatea extinderii pe viitor. Un spital regional necesita un spatiu larg care sa permita extinderea in urmatorii 20-30 de ani. Totodata, spitalul regional trebuie sa permita si aterizarea elicopterelor de interventie si transport medical fara a fi necesara utilizarea ambulantelor, in vederea transportului pacientilor intre elicopter si Unitatea de Primiri Urgente”, scria Raed Arafat, în 2011, când a fost rugat să își exprime părerea în privința unei investiții de acest gen.

 

În 2014, în scurtul mandat de vicepreședinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, a revenit cu acest proiect de achiziție a clădirii CBS, dar a fost rapid anihilat. 

 

Cu toate că are un astfel de proiect pe butuci, conducerea Tetarom SA investește în extinderea parcului, în loc să rezolve problema acestei clădiri. 

Comentarii Facebook