Firma Diferit amendată cu 586 de mii de euro pentru licitații trucate
Consiliul Concurenţei consideră că trebuie îmbunătăţită modalitatea concretă de organizare a licitaţiilor pentru serviciile de întreţinere a dumurilor pe timp de iarnă (deszăpezire), astfel încât să se elimine orice posibilitate de trucare a acestora prin înţelegeri între participanţi.
Astfel, Autoritatea de Concurenţă solicită Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) să evite, pe cât posibil, situaţiile în care se ajunge negocieri cu participanţii la licitaţii, având în vedere că de cele mai multe ori, în aceste cazuri, preţurile de atribuire sunt mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă.
Ca urmare, CNAIR trebuie să iniţieze organizarea licitaţiilor deschise cu mai mult timp înainte, ceea ce ar permite derularea tuturor etapelor procedurii şi nu s-ar ajunge în situaţia de a invoca caracterul de urgenţă al atribuirii serviciilor (cum e în cazul serviciilor de dezăpezire), ceea ce ar impune trecere direct în faza de negociere. În acelaşi timp, CNAIR trebuie dă adopte o serie de măsuri pentru a reduce gradul de contestare a a licitaţiilor, având în vedere că, în urma contestaţiilor, se suspendă procedurile, procesul de atribuire a serviciilor întârziind foarte mult. Acest lucru conduce la invocarea caracterului de urgenţă şi, implicit, demararea procedurilor de negociere directă.
Consiliul Concurenţei solicită CNAIR să adopte o serie de măsuri prin care să se asigure respectarea principiilor concurenţiale în cadrul procedurilor de licitaţie şi care să nu faciliteze realizarea unei înţelegeri între participanţii la licitaţii . Astfel, trebuie evitată prezenţa simultană a companiilor participante la sediul autorităţii pe parcursul derulării procedurilor de negociere prin stabilirea unor intervale orare diferite pentru şedinţele de negociere cu ofertanţii, negocierea tuturor ofertelor depuse de o o companie în cadrul intervalului respectiv. În acelaşi timp, Autoritatea de Concurenţă susţine că Formularul de ofertă finală,
document care se completează de către ofertant ulterior şedinţei de negociere şi care reflectă valoarea finală a ofertei financiare, nu trebuie completat în prezenţa companiilor concurente.
Aceste solicitări ale Consiliului Concurenţei au rezultat în urma finalizării investigaţiei privind trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj.
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concureţei a sancţionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere.
Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.
”În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Sancţiunile au fost aplicate, astfel: Diferit SRL - 2,755,562 lei, Selina SRL 1,329,936 lei; Athos Com SRL - 922,741 lei; Ritorsa Trans SRL - 34,301 lei.
10 Comentarii
Si amu o trimis muncitorii acasa? La podul de pe Portelanului nu mai lucra nimeni!!!
@Pok: Doreii astia fac prin rotatie, cativa la Portelanul, mutati la podul Fabricii, apoi la alte lucrari in asa fel incat sa mai fie 1 care sta de 6 si vinde motorina. Timp este, lucrari cu termene de executie intinse peste limita bunului simt, 1 an ehgal 2 ca a fost iarna naspa si ploi in toamna si primavara. Merci don Boc ca ne-ai miriuit cu Diferit… Citeste mai departe
no ma, serios? Diferit a trucat licitatii?cine s-ar fi gandit? de cel putin 10 ani oriunde vezi o lucrare publica, vezi ca e Diferit...si iti dai seama ca la licitatiile astea e aceeasi firma care castiga, tot timpul....
deci Diferit nu e o firma asa diferita de restul firmelor corupte
Departamentele din primarie, si anume juridic, urbanism, etc, chiar nu si-au dat seama de manevrele firmei Diferit? Serios? Toti acei functionari care cica au intrat pe post dand examen si luand nota mare, nu si-au dat seama ca licitatiile sunt trucate, ca preturile sunt prea mari, ca termenul de executie e prea lung?
Adica un simplu cetatean de… Citeste mai departe
@Boc isi bate joc: "noi suntem aici pe veci stapani" ... pam, pam
@Boc isi bate joc: tu nici macar nu ai citit articolul, ai comentat pe langa subiect. Legat de str. Regele Ferdinand, termenul e pana la 1 decembrie, nu 11 luni. Acela e termenul pentru tot proiectul, care include mai multe strazi, nu doar Regele Ferdinand.
@cristi: Du-te ma, stii tu ca nu am citit articolul? Ma lingaule al fundului primarului, iesi din casa si uita-te pe unde mergi. Vei vedea ca strazi proaspat asfaltate sunt deja crapate toate, ca gurile de canal sunt denivelate toate. Mai scoate-ti fata din fundul primarului si priveste in jur.
Acum v-ati convins de coruptia din primarie si de manevrele lui Boc? Cine lucreaza peste tot la strazile din Cluj? Firma Diferit. Cine preia si semneaza pentru terminarea lucrarilor? Primaria Cluj-Napoca, prin Boc si alti catei ai lui. Cum arata strazile proaspat asfaltate de firma Diferit? dezastru. Sunt denivelate dupa 3-4-5 luni, guri de canal denivelate,… Citeste mai departe
@Boc isi bate joc: Nu se doreste la Cluj sa se deschida anchete despre baronii Boc si Tise, deocamdata. Exista volume intregi de plangeri, probe, inregistrari, etc. Dar nu se doreste, scurt pe doi.