Duminica 22 Decembrie

Firmele din România ar putea fi obligate să plătească o taxă pentru promovare. Camera de Comerţ vrea să facă o „țară ca afară” cu forţa


O iniţiativă legislativă prevede că reprezentantul legal al firmei va fi obligat să obţină un „certificat de competenţă” şi să dovedească absolvirea unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor. Adică cei care conduc în prezent firme nu o vor mai putea face dacă nu plătesc pentru un curs de calificare.

De asemenea, legea prevede și că toate firmele din România trebuie să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat de mai mulţi parlamentari din coaliția guvernamentală.

Şefii Camerei de Comerţ vor să oblige companiile să cotizeze pentru lansarea unui catalog al firmelor. Demersul, spun ei, le va asigura vizibilitate.

Ne inspirăm din modele consacrate din celebra sintagmă „vrem o tara ca afara". Reacția către noi, din partea firmelor, a fost pozitivă”, spune Mihai Daraban, preşedinte Camera de Comerţ, pentru observatornews.ro.

La o primă vedere, taxele nu împovărează prea tare mediul de afaceri. Calculul devine însă interesant abia atunci când afli că nimeni nu scapă de ele. Micile prăvălii de cartier sau chiar PFA-urile, trebuie să scoată din buzunar cel puţin 10 euro pe an. Iar în cazul companiilor cu cifre mai mari de afaceri, taxele anuale pot să ajungă chiar şi la 100 de euro, notează sursa citată. Anunţul a revoltat antreprenorii.

Valul schimbărilor nu se opreşte aici. Camera de Comerţ vrea şi să certifice competenţele administratorilor de companii. Practic, un fel de paşaport de încredere, valabil pe plan global, susţine instituţia. De asemenea, dacă va fi adoptat în forma actuală, cine nu plăteşte taxa riscă să nu îşi mai poată depune declaraţiile fiscale. În România, sunt înregistrate peste 1,1 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii şi aproape 420 de mii de PFA-uri.

Comentarii Facebook