Duminica 22 Decembrie

Firmele din România, obligate să publice salariul oferit în anunţurile de angajare


Reglementările UE obligă firmele din România să transparentizeze salariile oferite la angajare.

O tendință tot mai pronunțată în mediul afacerilor din România este adoptarea unei politici mai deschise în ceea ce privește publicarea salariilor în anunțurile de angajare. Potrivit datelor Observatornews, în 2023, aproximativ o treime dintre anunțurile de angajare de pe platformele online specializate au inclus informații despre sumele oferite, aceasta fiind o dublare față de anul precedent.

Această direcție este menținută și în prezent, aproximativ o treime dintre cele peste 25.000 de oferte de pe o platformă de recrutare punând accent pe transparența salarială. În special, joburile care afișează salariul sunt din domenii precum HoReCa, turism sau transporturi. Conform unei surse importante din domeniul recrutării, peste 40% din anunțurile de angajare deja includ informații despre salariu, iar aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă sunt transparente în acest sens, cu accent pe domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

Transparența salarială câștigă teren și în sectoare în plină expansiune, cum ar fi IT, PR sau call-center, unde salariul la vedere devine un criteriu important în procesul de recrutare.

Această schimbare în modul de abordare vine ca un răspuns la cerințele pieței muncii. În conformitate cu noile reglementări europene, angajatorii sunt acum obligați să stabilească criterii clare și obiective pentru stabilirea salariilor. În timp ce Codul Muncii din România susține confidențialitatea salariilor, transparența devine un element esențial în atragerea candidaților potriviți și în asigurarea unei competiții corecte pe piața muncii.

Se anticipă că numărul joburilor cu salariul afișat va continua să crească în următorii ani, pe măsură ce companiile se adaptează la noile reglementări europene. De asemenea, legislația europeană impune și egalitatea salarială între sexe, asigurând că bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții vor fi remunerați în mod egal.

Comentarii Facebook