Firmele ”forțate” să demareze negocieri salariale, după mutarea contribuțiilor și scăderea salariilor
Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj îi avertizează pe angajatori că sunt obligați să demareze negocieri salariale, în perioada 20 noiembrie -20 decembrie 2017, indiferent de numărul de anagajați.
Practic, statul vrea să forțeze mîna firmelor să le pună în situația în care angajații să ceară în bloc majorarea salariilor penru a acoperi pierderile salariale prin mutarea contribuților sociale de la anagajtor la angajat.
”Guvernul a introdus obligaţia angajatorilor de a iniţia negocieri colective salariale, indiferent de numărul angajaţilor, pentru a pune în aplicare OUG 79/2017, prin care sunt transferate contribuţiile sociale de la angajator la angajat.
Astfel, au obligaţia de a iniţia negocieri colective salariale inclusiv angajatorii care au mai puţin de 21 de angajaţi, precum şi angajatorii care au contracte colective de muncă în vigoare.
Reprezentanţii federaţiilor sindicale pot sta alături de reprezentanţii salariaţilor la masa negocierilor cu angajatorii
Indiferent dacă, în unitatea în care urmeză iniţierea negocierilor, există sau nu sindicat afiliat la o federaţie/confederaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor, acordurilor colective de muncă, actelor adiţionale, pot participa şi reprezentanţi ai federaţiei/confederaţiei sindicale alături de reprezentanţii salariaţilor, cu acordul acestora.
Acţiunile de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj în perioada care urmează, în ceea ce priveşte aplicarea corectă a noilor modificări legislative menţionate anterior, se vor axa pe informare, prevenire şi modul de completare şi transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor raportului de muncă(salariul), ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat”, precizează Daniel-Octavian Păcurariu, Inspector Şef al ITM Cluj.
Acțiunile de control nu vizează sancționarea firmelor. ”În perioada 4 decembrie 2017 -31 ianuarie 2018, Inspecţia Muncii va desfăşura prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă o campanie naţională de conştientizare, care urmăreşte informarea, prevenirea şi nu sancţionarea angajatorilor. Acţiunile inspectorilor de muncă vor fi legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor raportului de muncă, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.
De asemenea, se va insista pentru cunoaşterea şi conştientizarea beneficiilor muncii legale şi asupra riscurilor la care se expun atât angajaţii cât şi angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată.
Având în vedere necesitatea operării modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, este binevenită clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenţă a salariaţilor şi în ceea ce priveşte modicările contractului individual de muncă, completarea şi transmiterea datelor în Revisal.
Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, inspectoratele teritoriale de muncă vor disemina informaţii referitoare la punerea în aplicare a modificărilor legislative cu privire la registrul general de evidenţă a salariaţilor şi privind completarea si transmiterea elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat”, a mai spus Păcurar.
Verificările pe care le poate face oricine cu un caculator de salarii online arată că veniturile vor scădea de la 1 ianuarie 2018 prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, și nu vor crește așa cum susține Guvernul. În plus, trecerea contribuțiilor este numai pe hârtie, pentru că tot angajatorul va achita suma la stat, dar aceasta va fi considerată stopaj la sursă și cei care nu o achită comit o infracțiune.
Calcul salarii:
Dacă un angajat câștigă acum un salariu brut de 4000 de lei și încasează în mână 2806 lei, de la 1 ianuarie 2018 va încasa numai 2340 de lei. La un salariu brut, în decembrie 2017, de 3.000 de lei, salariul net este de 2104 lei, iar din 2018 va fi de 1774 lei. Cei care acum câștigă 2000 de lei brut și iau ”în mână” 1435 de lei, de la 1 ianuarie 2018 vor câștiga 1219 lei.
Firmele nu vor putea fi forțate să crească brutul pentru a compensa pierderile prin trecerea contribuțiilor. Astfel, răman trei scenarii posibile: fie cresc brutul; fie cresc brutul, dar dau afară oameni pentru a echilibra bugetul de salarii; fie nu cresc brutul și șocul va fi suportat de angajați (variantă posibilă în județe sărace unde nu sunt multe locuri de muncă).
2 Comentarii
Profesorii castiga bani la negru din meditatii. Sunt totusi singurii bugetari pe care-i compatimesc.
Politistii... da-i in pielea mea, iau spaga destula.
Judecatori=spaga si coruptie.
Soldatii... toti prostovanii care nu stiu sa faca altceva au ajuns cu pile "soladati", dorm in post.
Mare adevar!