Miercuri 30 Octombrie

Floreștiul are o firmă nouă care colectează deșeurile. Care este tariful și în ce condiții se va face colectarea


Asocierea firmelor AVE Bihor și RDE Harghita a câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor din Florești, cu 12 mașini zilnic. Valoarea contractului pe 4 ani este de 50 milioane de lei, plus TVA. Suma pentru 2020 este de 4,1 milioane de lei, iar apoi sumele anuale vor varia în funcție de modul în care se va face colectarea selectivă, ceea ce vor duce la diminuarea contractului. 

Suntem încrezători că putem să facem performanță în Florești. Știm că există deschidere mare din partea cetățenilor și foarte mulți au așteptat să fie colectate deșeurile așa cum cer normele europene. Va fi greu pentru noi, pentru Primărie și pentru cetățeni, dar avem ținte ambițioase.

Vrem să atingem țintele stabilite de UE. Vrem să ca până la finele anului să nu ajungă mai mult de 50% din deșeuri din Florești la groapa de gunoi. Pentru a gestiona foarte bine un sistem de management al deșeurilor sunt necesare trei componente importante: infrastructură, organizare și conștientizarea cetățenilor. Vom merge pe toate direcțiile, dar vom merge pe componenta de conștientizarea cetățenilor. Nu este suficient ca cetățenii să știe că trebuie să colectăm selectiv, ci să fie conștienți de efectele pe care le au asupra naturii. 

Am început operarea de luni, 1 iunie. Ziua de luni a fost un succes, dar azi au apărut sincope pentru că nu cunoaștem bine toate traseele. Vom ajunge la performanța maximă în luna august”, a explicat Korosfoy Sandor, Director General al RDE Harghita și managerul de proiect al Asocierii AVE Bihor și RDE Harghita. 

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a declarat că este un contract pe patru ani, în valoare de 50 milioane de lei, plus TVA. Anual vor fi semnate noi contracte pentru ajustarea sau diminuarea sumei virate, în funcție de modul în care se va face colectarea în localitate.

Colectarea selectivă se va face pe containere cu culori separate și totul va fi coordonat pe GPS. 

Pentru colectarea deșeurilor menajere avem 12 mașini, autocompactoare și în afară de acestea vor exista mașini care vor ridica containerele pentru deseurile de moloz. Vom avea periodic campanii de ridicare a deșeurilor voluminoase. În cele două luni în care vom pune la punct sistemul, vom ajunge la 16 utilaje care vor opera constant, și vor fi utilaje care vor veni periodic. 

Vor fi cel puțin 2 puncte unde vom colecta deșeurile rezultate din demolări și amenajări interioare și oamenii vor putea merge să depună gratuit și să evităm depozitările necontrolate și să putem interveni. Vom avea niște probleme cu constructorii, dar și acolo se vor monta containere unde să pună deșeurile din construcții, în principal moloz.

Cred că într-un final, atât împreună cu operatorul, cât și cu susținerea locuitorilor Florești, să facem de așa natură ca Floreștiul să devină o localitate europeană și să se vadă că se fac eforturi pentru o colectare selectivă. Am atins o parte sensibilă pentru că sunt oameni care își bat joc de curățenia domeniului public. Mai avem așa ziși operatori care preiau deșeuri și le aruncă unde vor. Am insistat pentru extinderea monitorizării video pentru a-i depista. 

Aici, probabil că va trebui să facem apel la opinia publică să fie vigilentă și să atragă atenția celor care aruncă deșeuri fără a respecta regulile”, a spus primarul Horia Șulea. Vor fi amenajate cel puțin două puncte pentru adunarea deșeurilor voluminoase: moloz, construcții, mobilier.

Deșeurile din Florești vor fi duse la Oradea și Harghita. 

Sperăm că se va da drumul la depozitul de deșeuri de la Cluj, chiar dacă acum sunt probleme cu autorizația de mediu și deșeurile vor fi duse acolo. Până atunci deșeurile sunt duse la depozitul de deșeuri de la Oradea, care este al asociatului nostru AVE, și al doilea la Odorheiul Secuiesc, care este al RDE Harghita”, a mai spus Korosfoy Sandor. 

Taxa pentru populație nu poate depăși 12 lei pe lună, așa cum prevede caietul de sarcini. În prezent taxa lunară pentru persoane fizice este de 11 lei. Plata se va face în continuare la Primărie, iar banii să fie virați în contul firmei. 

În prezent sunt datorii la taxa de salubritate de 5 milioane de lei, pe care Primăria Florești nu le-a încasat de la populație, adică 10% din veniturile atrase la bugetul local. ”Nu am vrut să acționez dur până acum, dar cei de la executări silite să trimită somații celor care nu au plătit, iar apoi vor fi recuperați. Nu pot accepta ca 10% din bugetul comunei să fie folosit pentru a compensa taxa neplătită. 5 milioane de lei reprezintă un milion de euro, bani cu care putem face multe în comună”, a mai spus Horia Șulea. 

Persoanele juridice vor avea contracte directe cu Asocierea care a câștigat licitația. 

Primarul Horia Șulea le-a mulțumit celor de la Strict Prest care a colectat deșeurile în ultimii patru ani, după ce firma care făcea igienizarea nu și-a mai făcut treaba. 

Comentarii Facebook