Duminica 22 Decembrie

FMI şi Banca Mondială: Economia mondială va fi grav afectată de războiul din Ucraina


Mai multe organizații economice internaționale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, au tras vineri, 18 martie, atenția asupra consecințelor „ample” ale invaziei rusești în Ucraina pentru economia mundială, transmite Reuters.

Aceste organizații se declară „îngrozite și profund îngrijorătoare” și precizează că s-au reunit joi, 17 martie, pentru a discuta impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale și răspunsul lor colectiv la această criză.

Organizaţiile semnatare, cărora li s-a alăturat Banca Europeană de Investiţii (BEI), subliniază că „dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo”. Potrivit acestor organizaţii, criza din Ucraina reduce aprovizionarea cu energie şi alimente, majorează preţurile şi sărăcia, ceea ce va afecta revenirea din pandemie la nivel mondial.

Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”, avertizează organizaţiile semnatare. De asemenea, „ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi”.

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres

În 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi a sprijini stabilitatea financiară. Instituţia a precizat vineri că inflaţia, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ţinta sa de 4% target în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creşterea preţurilor.


Comentarii Facebook