Fost arhitect șef al Clujului: Trebuie turnuri înalte în Cluj-Napoca, pentru a scădea prețul locuințelor
Fostul arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subțirică, crede că prețul locuințelor ar scădea dacă s-ar face turnuri peste tot în oraș.
”Este vorba, în mod evident de raportul între cerere și oferta. Economie de piață. Cunoaștem cu toții faptul că orașul nostru s-a dezvoltat de-a lungul Somesului. În vest, Clujul se mărginește cu comuna Florești, iar în est, cu Apahida. Deci, există limitări spațiale clare pe direcția est-vest. La sud și nord, orice dezvoltate urbanistică este problematică. Pentru a crește pe această direcție, Clujul ar trebui să “dea pe dinafară”, peste dealuri. Problematic și dificil. Există puține zone în care orașul s-ar putea extinde. (Cum ar fi Sopor).
În zonele constituite ale orașului, îndesirile pot fi doar punctuale sau datorate unor restructurări. În zona centrală avem un patrimoniu construit remarcabil, protejat în mare măsură, orice intervenție fiind extrem de dificilă și fiind supusă unor analize și avizări detaliate.
Cât despre cartiere, apariția de noi imobile (și deci noi unități locative) este tot sporadică și aleatorie. Cartierele de blocuri ale celei de-a doua jumătăți a secolului XX sunt practic inabordabile. Cartierul Gheorgheni a fost atât de dibaci proiectat, încât nu a putut fi “îndesit” nici măcar atunci când Nicolae Ceaușescu făcea descinderi în cartierele de blocuri pentru a identifica personal amplasamente pentru noi imobile de locuințe colective. În schimb, cartierul Grigorescu nu a avut același noroc. Extrem de aerisit inițial, cu zone verzi generoase, a fost brutal “îndesit”, ajungându-se la configurația de azi.
În Mănăștur s-au făcut de asemenea îndesirile posibile, destul de haotice de altfel. Orice apariție de noi imobile (locuințe, birouri, etc) este deci dificilă și oricum sporadică. Probabil că o dezvoltare mai mult pe verticală ar fi benefică, atât pentru numărul de mp obținuți, cât și pentru suprafețele de zone verzi aferente, în contextul actualului PUG, orice creștere a înălțimii imobilelor/ansamblurilor ar fi condiționată de întocmirea unor documentații urbanistice. Care pot fi avizate sau nu. Oricum durează și asta îi descurajează pe investitori. Deci, oferta este limitată.
Cât despre cerere, nu cred că mai e nevoie să detaliem. Vedem cu toții că în afara de IT, un adevărat magnet pentru o noua populație în oraș, Clujul pare să exercite o atracție remarcabilă pentru diverse categorii de tineri (mai ales).
Pe scurt, aceste elemente definesc raportul între cerere și ofertă, generatorul prețurilor imobiliarelor”, a afirmat Ligia Subțirică, conform media9.ro.
Clujul are un turn în Mănăștur, dar prețurile sunt foarte mari
„Vă oferim spre vânzare apartamente semifinisate situate într-un bloc nou cu o arhitectură modernă și o înălțime potrivită orașelor aflate în plină expansiune. Imobilul este structurat 2S+3D+P+25E+Et.Tehnic este pozitionat în cartierul Mănăștur la doar 4 km de punctul 0 (Piața Unirii) al orașului Cluj-Napoca. Poziționarea imobilului face ca accesul spre toate punctele de interes ale orașului să se facă foarte rapid atât cu mașina cât și cu transportul în comun”, se arată în anunțul publicat pe imobiliare.ro.
Portalul imobiliar subliniază că prețul minim în zonă cerut pentru un apartament similar este de 79.000 de euro, în timp ce prețul maxim în zonă este de 160.000 de euro. Asta în timp ce prețul cerut pe piață a apartamentului cu trei camere în West City Tower este de 222.476 de euro.
Acesta a fost doar unul dintre exemple, printre cele mai „puțin” costisitoare. O altă ofertă de nerefuzat vine pentru un penthouse cu două nivele, care are cinci camere și patru balcoane.
Toate aceste cifre nu ar arăta că un apartament într-un turn ar fi mai ieftin.
10 Comentarii
Nu trebuie facut niciun bloc, nimic. VAXXATII IN 2-3 ani parasesc globul, Cum Clujul are 50-60% peste jumatate din locuinte vor fi....
LIBERE = GOALE!
S a mai facut un bloc cu 23 etaje langa Somes pe str Bucuresti
3,,4 ... NUMAI ajunge ???acum vrei 25 35 ??? arhictectura SCAUNULUI DE HATRTIE ! >>> varza > lui boc !
Este un articol platit sau ziaristul are interese imobiliare? Ce mama masii margineste orasul asta la Floreti si Apahida in afara de cei doi neuroni defecti ai arhitectei? De ce naiba nu fac astia o sosea care sa treaca peste limitarile finantate de samsarii de teren si sa asigure accesul la Huedin si Gherla in 20-30minute. As putea atunci sa-mi construiesc… Citeste mai departe
Trebuie, trebuie, dupa care o sa ne spuna ca nu suntem civilizati ce ne trebuie masina, sa mergem cu trotineta. Ce e drept o sa fie prea aglomerat, prea aglomerat pentru rechinii din imobiliare, ce nu au rabdare sa stea cu suvul in trafic dupa p'lime. Cand iti vine si te grabesti la amanta trebuie sa si ajungi in timp util, altfel se duce fengshuiul.
normal ca trebuie blocuri inalte ca piticu nu te lasa sa faci nimic in sopor, unde ai teren cacalau...
@andi: yungure Sopor cu s mic,nație de mongolez venit din stepele asiei,pe una cală mică.Ungure,la ultimul etaj cu tine și să cobori cu sfoara și săpunul.Te n tara ta ,adică Mongolia.
@andi: ce sa faci boszghore in sopor cand singura legatura cu orasul e o ulita cu o banda pe sens care se blocheaza in sensul giratoriu de pe unirii cu vaida voievod. e grav si acum , dar daca mai ridici 59 de bloace..
Mai scutiti-ne. Ingramaditi cat mai multe turnuri nici sa nu mai intre nici o raza de lumina in acest oras.
@Tit: nu te obliga nimeni sa stai cu muncitorimea in oraș..vinzi ce ai si iti traiesti viata in tihna la sat , la curtea ta si stai la soare cat vrei