Duminica 13 Aprilie

Fraudă de 3.8 milioane de lei la o companie de ride-sharing. Firma a „uitat” să declare aproape 100.000 de ore lucrate: Șoferii au făcut 2.6 milioane km

Prejudiciu de peste 3,82 milioane de lei descoperit în domeniul ride-sharing la un operator economic

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat un nou prejudiciu semnificativ în domeniul transportului alternativ de persoane, în urma unui control desfășurat la un operator economic cu activitate în București, care colaborează cu platformele UBER și BOLT.

Controlul a scos la iveală faptul că societatea a omis declararea a 96.480 de ore lucrate în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024 de către șoferi care nu au figurat niciodată ca angajați, deși au efectuat curse însumând peste 2.604.000 de kilometri.

Conform legislației în vigoare, pentru a presta servicii de transport alternativ, șoferii trebuie să dețină licență de operator, valabilă doar pentru firme sau PFA-uri înregistrate ca plătitori de TVA intracomunitar. Operatorul verificat nu deținea o flotă proprie, însă a încheiat contracte de comodat pentru autoturismele utilizate de șoferi, respectând astfel formal cerințele legale.

Cu toate acestea, societatea a realizat venituri de peste 10,77 milioane de lei în perioada analizată, fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat al statului.

În urma acestor constatări, DGAF a calculat un prejudiciu de peste 3,82 milioane de lei. Pentru recuperarea sumei, inspectorii vor sesiza organele de urmărire penală competente.

DGAF continuă acțiunile de control antifraudă, având ca obiectiv prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în special în domeniile în care se constată o conformare fiscală redusă sau o disciplină financiară precară.

Comentarii Facebook