Gazul e mai scump ca niciodată! O expertă în politici energetice explică ce va urma la iarnă
Iarna care vine se anunță cea mai grea din ultimele decenii, iar deja prețul gazului a ajuns la un record pe bursa din Olanda, 301 euro/MWh.
Corina Murafa, analist politici energetice, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 ce se va întâmpla cu facturile românilor începând din Iarnă.
”Este în mod evident faptul că o formă de prelungire a actualului sistem de sprijin a consumatorilor va exista, dar nu cred că cea prezentă este cea corectă în sensul în care nu toți consumatorii trebuie protejați în felul acesta. Este foarte important să și scădem cererea de energie de pe piață și în momentul de față, având acest sistem de plafonare sau compensare, cererea este foarte sus. Lumea nu economisește deloc energie. Este foarte important să începem să și economisim energie.
Uitați-vă ce reglementări a adoptat ieri Germania vizavi de iluminatul clădirilor publice și vizavi de încălzirea clădirilor publice în perioada iernii. Ei speră să își scadă în felul acesta consumul cu 2%, nemailuminând monumentele publice și scăzând temperatura în clădirile publice, mai puțin în spitale.
Deci imaginați-vă, dacă o țară de dimensiunile Germaniei poate să atingă astfel de economii de energie, noi, probabil, cu eforturi mai puține, am putea obține niște scăderi ale consumului remarcabile. Pentru că nu putem să controlăm piața decât jucându-ne pe partea de scădere a consumului. Și va trebui să găsim o soluție pentru că acei consumatori cu adevărat vulnerabili să fie protejați.
O discuție cu privire la ce întreprinderi protejăm sau nu acum, practic nimeni nu simte în factură efectul de pe piața reală. Și vedem aceste calcule aruncate în spațiul public vizavi de câți bani datorează Guvernul furnizorilor, câți furnizori intră în faliment pentru că Guvernul nu le-a plătit banii, faptul că Guvernul a reușit să obțină o mulțime de bani de la companiile de stat prin supraimpozitare, deci este un câștigător al acestor creșteri de prețuri de pe piață liberă”, a explicat Corina Murafa în exclusivitate la Antena 3.
Aceasta crede că facturile la iarnă nu vor fi foarte diferite de cele de iarna trecută.
”Probabil la iarnă vom avea același preț ca și până acum, pentru că eu nu văd guvernul având capacitatea să implementeze un sistem corect prin care doar consumatorii cu adevărat vulnerabili să fie protejați. Deci probabil ca și iarna trecută, cu o creștere de 10-20%. E clar că nu se va duce către consumatorul final creșterea aceasta de pe piața liberă, însă vom suferi pe termen lung consecințele”, a mai spus Corina Murafa.
13 Comentarii
foarte bine...cat mai scump....sa vad pe urma dacopatii cum urla din trambite ca ungurii is de vina....
Young Generation doresc sa beneficieze de conditiile care le-am avut in Iepoca de Haur .
@Vine Iarna Bine imi pare in Ghiveci am o Floare , ii buna rima ?.:
@Foarte buna, Penti!:
Tucu-te
Pai la noi de scad ăștia cu un grad temperatura ajung sa își dea spor de frig și plătim mai mulți bani in sporuri. Așa măcar dacă merg in primărie sa stau la caldura:))
Greu de inteles cum pot creste preturile atata timp cat producatorii sunt de stat,infrastructura de stat doar comerciantii(traderii) sunt privati! Ce este asa greu sa le impui o marja maximala de profit si cu asta basta dar se pare ca printre comercianti sunt implicati si politicieni si atunci se schimba treaba!Dar la ce sa te astepti in tara sporurilor… Citeste mai departe
@hans: Intr-adevar sunt ceva capuse pe parcurs iar eliminarea lor ar fi faina/necesara. Dar si asa, problema e ca nu producem cat ne trebuie (si nici nu putem, ca nu avem de unde).
Ne salvează americanii
@Fara: Wake up bä! EI ne-au bagat in kkt cu Sorositii si globalistii si multinatioanlele!
STOP! NATIONALIZAREA TUTUROR COMPANIILOR MULTINATIONALE, in domeniul energetic, telecomunicatie si bancar!
@JANBERJAN: ramai ba în Canada! Tradatorule de țară! Ce cauți aici?
@JANBERJAN: o daaa… de aia traim mai “rau” ca n anii 90. Medicamente!! :)))))