Vineri 22 Noiembrie

Grupul de Acţiune Locală LIDER CLUJ a sprijinit puternic satul românesc cu inițiative viabile - PREZENTARE VIDEO

 

Fondurile de la Uniunea Europeană reprezintă un sprijin important pentru România, iar un exemplu elocvent îl reprezintă satul românesc dezvoltat în ultimii ani cu aportul unor finanţări europene. 

 

O oportunitate pentru comunităţile locale le-au reprezentat grupurile de acţiune locală, parteneriate între autorităţile locale, sectoarele private şi civile menite să faciliteze absorbţia fondurilor europene. 

 

Asociația Grupul de Acţiune Locală LIDER CLUJ este un asemenea parteneriat public-privat care cuprinde un număr total de 9 comune și anume: Așchileu, Baciu, Ciurila, Florești, Hida, Iara, Panticeu, Săvădisla și Sânpaul, precum si o instituție publicǎ - Direcția Silvică Cluj, 8 ONG-uri și  15 persoane fizice și persoane juridice private din județul Cluj.

 

Asociația Grupul de Acțiune Locală LIDER CLUJ are ca scop încurajarea inițiativelor de interes local, utilizând abordarea LEADER de ”jos în sus” prin implicarea actorilor locali în determinarea nevoilor zonei din care provin și de a contribui la dezvoltarea teritorială din punct de vedere economic, demografic, educațional sau cultural, prin intermediul propriei sale strategii de dezvoltare localǎ.

 

La nivelul Asociației GAL Lider Cluj au fost depuse 85 de proiecte pe 6 măsuri din PNDR. Sunt în implementare, la ora actuală, 41 de proiecte cu o valoare totală eligibilă de 2,7 milioane de euro, derulate prin măsuri care privesc instalarea tinerilor fermieri (12 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 456 de mii de euro), sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro-intreprinderi (11 proiecte cu o valoare de 442 de mii de euro), încurajarea activităților turistice (4 proiecte cu o valoare de 96,6 mii de euro), renovarea, dezvoltarea, conservarea satelor (11 proiecte cu o valoare de 1 milion de euro). Măsura 4.2.1, implementarea proiectelor de cooperare are un proiect cu o valoare de 41 de mii de euro și două măsuri atipice, sprijin pentru documentarea dezvoltării spațiului rural (două proiecte cu o valoare de 33 de mii de euro)”, a explicat Mihaela Adina Pășcoiu, responsabil administrativ Asociația GAL LIDER Cluj.

 

Implementarea strategiei de dezvoltare locală va conduce in final la crearea a 26 noi locuri de munca, atragerea a 30 de tineri sub 40 de ani de a participa la cresterea calitatii vietii in mediul rural și la diversificarea activităţilor economice din spaţiul rural prin crearea de 5 noi societati comerciale non-agricole.

 

Asociatia Grupul de Acţiune Locală  LIDER CLUJ - Să creştem împreună!

Comentarii Facebook