Guvernul recunoaște dezmățul pe banii românilor. România a împrumutat miliarde de euro ca să crească salariile bugetarilor cu 24% în 2024!


În proiectul ordonanței de plafonare a salariilor bugetarilor și a pensiilor, Guvernul se autodenunță, recunoscând că a făcut creșteri uriașe de salarii ale bugetarilor în anul 2024.

Întrucât cheltuielile de personal au crescut în cursul anului 2024 ca urmare a majorărilor salariale acordate pentru întreg personalul din sectorul public de la 132 mld lei la 164 mld lei cu o valoare nominală de +32 mld lei, respectiv cu un procent de +24% reprezentând în anumite situații pentru anumite categorii de personal din sectorul public avansuri la Legea salarizării unice ca reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență iar în acest context pentru a respecta traiectoriade ajustare a deficitului bugetar potrivit planului bugetar pe termen mediu și lung, este necesară menținerea în plată la nivelul lunii noiembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli de personal; ” se arată în expunerea de motive a ordonanței de urgență.

Creșterea cheltuielilor de personal nu înseamnă neapărat că fiecărui bugetar i-a crescut venitul cu 24% în acest an, ci că totalul cheltuielor salariale a crescut. Cu siguranță au exitat unii cărora salariile le-au crescut mai mult și alții cărora le-au crescut mai puțin. Mai este de avut în vedere și creșterea numărului de angajați la stat (deși populația României e în scădere) dar și creșterea unor bonusuri sau prime.

Guvernul a crescut cu 24% cheltuielile de personal în acest an , deși:

  • Inflația a fost de doar aproximativ 5% (respectiv aproximativ 10% în anul 2023)
  • Salariile în domeniul privat nu au crescut atât de mult în acest an (au crescut cam cu 12%, deci jumătate)
  • Era evident în ultimii ani că România nu își permite creșteri ale salariilor mai mari decât rata inflației. Acest lucru se vedea în faptul că am avut deficite (cheltuieli mai mari decât venituri) atat în 2022 (80 miliarde lei) cât și în 2023 (90 miliarde lei)
  • Guvernul ia împrumuturi de zeci de miiarde de euro anual ca să acopere aceste cheltuieli mai mari decât veniturile
  • Toți analiștii economici (inclusiv Uniunea Europeană) au atras atenția că nu putem cheltui mai mult decât avem

Faptul că guvernul a făcut aceste majorări salariale de 24% deși era evident că nu ni le permitem, deși a trebuit ca România să ia împrumuturi pentru asta, nu are nicio justificare economică, ci doar una poitică, de mituire electorală.

Cine va suporta aceste creșteri salariale uriașe pe care nu ni le permitem? Deja în ordonanța la care ne referim sunt prevăzute 

- creșteri de taxe pentru firme (impozit pe dividende, impozit pe venitul microîntreprinderilor)

- eliminarea unor scutiri de taxe pentru IT-iști, constructori, agricultură și industria alimentară. Chiar dacă și aceste scutiri de taxe sunt până la urmă tot niște privilegii, deci era normal să fi eliminate la un anunmit moment, este interesant de remarcat că dacă privaților guvernul le ia mai mult din venit, bugetarilor le sunt doar „înghețate” veniturile (cel mult sunt tăiate unele sporuri și bonusuri).

Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi suficiente pentru echilibrarea bugetului sau vor exista și creșteri de taxe și impozite generalizate.







Comentarii Facebook