Guvernul ține în secret avizul Justiției pe noua ordonanță pentru plafonarea facturilor: „Arată încălcări flagrante ale legislației europene!”


ANRE a avertizat că noua ordonanță ar putea duce la dispariția unor furnizori de energie! Trei instituții din Guvernul României țin la secret avizul Ministerului Justiției privind noua ordonanță pentru plafonarea facturilor la energie. Avizul Justiției pe noua ordonanță se întinde pe circa 20 de pagini și include observații care arată că noile prevederi din energie încalcă flagrant legislația europeană, notează Economedia.

Nici Ministerul Energiei, nici Ministerul Justiției și nici Secretariatul General al Guvernului nu ne-au pus la dispoziție acest aviz, deși l-am solicitat în mod repetat, atât pe căi formale, pe Legea 544, cât și pe căi informale, direct de la reprezentanți pentru relațiile cu presa sau consilieri din aceste instituții. În plus, instituțiile cărora le-am solicitat acest aviz ne-au trimis de la o instituție la alta, notează sursa citată.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată recent pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului înființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

În acest context, ZF a scris recent că Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, listat din 2014 la Bursa de la Bucureşti, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată și că a fost salvată în ultimul moment printr-o perfuzie de bani aranjată de stat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat miercuri seară că nu are cunoştinţă despre vreo infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare din domeniul energiei electrice, în afara plăţilor curente care se fac de la buget către aceste companii. Pe de altă parte, ministrul a admis totuși că există o lipsă de lichiditate în piaţa energiei.

Totodată, fără precedent, Guvernul a recunoscut într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană, iar nota de fundamentare arăta negru pe alb: este posibil ca ordonanța să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

Comentarii Facebook