Iarnă grea pentru români: Facturile la gaze naturale vor CREȘTE cu 80%. „Am creat mecanismul perfect de scumpire”
Consumatorii vulnerabili nu au nicio plasă de siguranţă în faţa scumpirilor imposibil de evitat la gaze naturale.
Cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena, acolo unde jocurile sunt făcute de Gazprom, fără stabilirea unui mecanism clar de protecţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de circa 80%. În această furtună, producţia internă continuă să scadă, consumul având o revenire peste aşteptări, lucru care nu dă timp pentru umplerea depozitelor pentru iarnă.
„Noi în loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat mecanismul perfect de scumpire“, spun oamenii din piaţă.
Calculele ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE arată o situaţie alarmantă pe piaţa gazelor. Astfel, în primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tranzitul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a scăzut.
Pe pieţele internaţionale, preţul a explodat. De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pe gaze pe bursa de la Viena, CEGH, pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh.
Analiza preţurilor din noile abonamente lansare de furnizorii de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populaţia sunt şi de 80% faţă de anul trecut.
5 Comentarii
In urma cu ceva ani , i-am citit declaratia de avere a lui Verestay Atilla , a luat um milion de dollari dividente de la Gaz Metan Medias pentru actiunile ce le detinea la societate.
Scumpiri = Dividente
@ : acum nu îi mai folosesc la nimic milioanele furate.. : )
@ : Asa-i tenis , asa-i in viata .
Nu știu câtă lume se mai uită la TV, dar pe mine mă mai sună sau invită din când în când în spectacolele lor de știri, iar eu încerc să vin cu soluții și abordări decente, raționale, la distanță de propaganda fricii și de rățoiala sau flecăreala cu care ne-au obișnuit „formatorii de opinie” și influensării.
De exemplu, acum o oră am fost întrebat… Citeste mai departe
@ : solutii excelente, cu o conditie: ca autoritatile sa se afle in serviciul cetateanului, nu al marilor corporatii