Ieftiniri semnificative la zeci de mii de alimente! Ce preț ar urma să aibă produsele după plafonări. Comercianții critică aspru măsura


Zeci de mii de alimente procesate în țara noastră ar urma să se ieftinească semnificativ.

Măsura a fost propusă de Ministerul Agriculturii care a pregătit în acest sens o ordonanţă care plafonează adaosul comercial.

Astfel, pe lângă cele 21 de alimente plafonate momentan, ar uma să să mai intre pe listă toate  produsele fabricate în România. 

Potrivit ministerului ieftinirea ar fi cuprinsă între  10% la distribuitori şi de cel mult 20% la magazine. 

Concret, dacă acum plătim 78 de lei pentru un kg de telemea de Sibiu cu lapte provenit de la animale crescute în România, după plafonări prețul va fi de 68.

În cazul unui pachet de unt, făcut din lapte importat, dar procesat în România, preţul ar scădea de la 13 lei la 11 lei şi 50 de bani, transmite observator.ro.

Comercianții nu sunt însă deloc de acord cu măsura și susțin că toate produsele care nu sunt plafonate vor avea creşteri foarte mari pentru a compensa plafonarea. 

,,20% pentru retail este peste media adaosului comercial pe tot sectorul de retail. Am analizat, este 15%. Este clar că per total coşul de consum al românilor nu se va ieftini. O să fie unele produse care au adaos peste 20% şi acestea se vor ieftini, pe de alta parte sunt produse care au adaos mai mic de 20%. Şi ce credeţi că vor face? Se vor duce până la 20%, aceste produse se vor scumpi", a explicat Iancu Guda, specialist economic

Mai mult, supermarketurile ar urma să aibă adaosul plafonat la 50% pentru mâncarea gătită în interior sau la rulote tip fast food, lucru care îi nemulțumește pe comercianți.

,,Un hot dog costă 8 lei. Dacă plafonăm la 50%, o să fie 5 lei. Când facem o socoteală, nu ne iese nici valoarea crenvuştiului, cu muştarul, cu bonul fiscal, cu pâinea, cu fiertul, cu manopera, cu mănuşile celui care le-a făcut, cu ce-a dezinfectat", a declarat Feliciu Paraschiv, Asociaţia Magazinelor Mici şi Mijlocii. 

Comentarii Facebook