Duminica 22 Decembrie

Imobiliarele din Cluj costă cât în Ibiza: ”Ce are Clujul și nu are Ibiza? / Dacă vrei sa compari Ibiza cu România, compară cu orașele turistice de la noi


Casele din Cluj au ajuns la prețuri amețitoare, chiar și pentru occidentali. Locuințele din cartierul Andrei Mureșanu au ajuns la un milion de euro sau chiar mai mult. Întrebarea este cine dă acești bani?

Clujenii au pornit o dezbatere pe această temă, pornind de la anunțurile dintr-un ziar de mică publicitate.   

O prietenă din Ibiza mi-a bătut apropoul să-mi vândă Atico-ul (apartament) ei cu 400K.

Este compus din: La parter un living imens, baie servici, bucătărie separată, terasă cu BBQ.

Etaj 1 - două camere, două balcoane, 1 baie cu duș

Etaj 2 - o cameră imensă cu baie proprie și balcon Comunitatea în care locuiește e la 15 min de mers pe jos până la mare.

Oare cat ar fi la Cluj așa ceva? Fără mare?”, se întreabă un clujean.

pc0x42qedddc1.webp

Altcineva a explicat că e totul legat de locurile de muncă din Cluj-Napoca. ”Pai n-avem mare. Dar marea n-are legatura cu ce discutam, pentru ca nu cu marea îți cumperi casa. Ti-o cumperi cu munca. Degeaba vezi marea de la balcon, dacă tre' sa te scoli dimineața și sa te duci la un job de cacat (cateodata, LITERALMENTE de cacat) în industria turismului.

Ceea ce are Clujul, și nu are Ibiza, sunt zeci și zeci de mii de job-uri in IT, industria financiara, la universități, firme de avocatură, ingineri/manageri/contabili la multinationale, etc. care plătesc undeva între dublu și de 10 ori cât se câștigă într-un job tipic din industria turismului in Spania.

Dacă vrei sa compari Ibiza cu România, compară cu oraselele turistice din România, unde ocupatia principala e aceeași ca si-n Ibiza: să speli si sa maturi după turiști. Că și România are mare. Și, totuși, romanii nu se ingramadesc sa se mute la Mangalia. Uita-te la prețurile de apartamente din Mangalia, dacă nu mă crezi. Sunt mai mici ca la Apahida”, a punctat acesta.

Cât timp nu ești IT-ist, cred că se pune mai corect problema dacă vrei să trăiești în mizerie în Cluj sau vrei să trăiești oriunde altundeva... poate tot la fel. Poate. Eu unul am stat câteva luni în Nice, FR pe aproximativ aceeași suma de bani ca la Cluj și o duceam infinit mai bine acolo. Nu recomand experiența, dacă vreți să vă întoarceți în Cluj și să fiți fericiți”, a mai scris cineva.

Nu e chiar așa de ieșit din comun sau hilar. În județul Cluj salariul mediu e 1100 euro, în Ibiza e 2035 euro, adică sub media de 2426 euro a Spaniei sau mult sub media de 3248 euro a Madridului, însă prețurile pe metru pătrat în Ibiza nu sunt duble față de Cluj, cum ar fi proporțional, ci sunt de 3 pana la 4 ori mai mari pentru locuințe în condiții similare. Ibiza e o destinatie turistica de rang mondial si asta nu se va schimba într-un viitor previzibil. Cea mai mare parte din cumparatori sunt străinii, puțini localnici permitandu-si sa achiziționeze o locuință decentă, iar fluxul acesta de bani face ca prețurile să fie foarte mari, disproportionate în raport cu salariile lor.

Astfel, dacă anuntul acela e real și nu e ceva tepuitor cum avem și noi, atunci e excepția excepțiilor și sunt șanse foarte mici ca acea locuința sa fie în stare buna, cu acte în regula sau într-o zona buna, ușor accesibilă”.

Comentarii Facebook