Impactul Covid-19 asupra pieței imobiliare din România. Corecție medie de până la 10% a prețului la apartamente
Un studiu arată că impactul Covid-19 în piața imobiliară este unul semnificativ la nivelul întregului continent european. Printre cele mai importante concluzii se numără: corecții de preț pe segmentul vânzări, scăderi de preț pe închirieri, precum și o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.130 de agenți și brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei și bărbați, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Jumătate dintre participanții la studiu au o experiență de minim trei ani în cadrul agențiilor RE/MAX.
În România, specialiștii estimează la o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente
La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiști estimează scăderi ale prețurilor între 5-10%. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, care prezic o creștere între 2-5% a prețului la case. În România, la nivel național, specialiștii estimează o corecție medie între 5 și 10% a prețului pentru apartamente, cu variațiuni în funcție de piață/oraș.
Pe segmentul închirieri, respondenții prezic o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%. Totodată, 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietăție comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban.
Peste 40% dintre respondenți estimează o stagnare sau o ușoară scădere a volumului de tranzacții imobiliare în România
În ceea ce ține de volumul tranzacțiilor, specialiștii estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți.
De asemenea, mai mult de 65% dintre participanții la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât și de achiziții. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.
Potrivit rezultatelor obținute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacții se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară din partea cumpărătorilor.
11 Comentarii
Sa scada chiriile, ca au de unde sa scada. In Cluj era jale, nu le ajungeai cu prajina la nas. Cotete ca vai de ele, iar pretentiile proprietarilor foarte mari.
Tocmai ce au aratat ieri la stirile protv, ca chiriile in cluj au crescut, deoarece is mai putine locuri in camine deschise
Nu stiu, eu am inchiriat toate 3 apartamentele intr-o saptamana la pret cu 15% mai mare decat anul trecut, restul e gargara.
@santino: wishful thinking
Vand apartament in Sopor 69 mp. Aproape de pista de alergat si centura. In cur and se vor stabiliza in zona 70.000 de IT. Pret. 1969 EUR/mp.
Usor negociabil. Tel :0769-- 69.69.69
@Apartament in SOPOR. ULTIMA SANSA.: ..ofer 10 euro pe luna...timp de 1000 ani...
preturile in cluj au crescut in timpul pandemiei cu 15 % ajentii manevreaza la greu preturile in sus si baga tapaligi grele la fraieroci
Stati ca o sa vina specialisti cu indicele blit sa ne spuna cate au crescut apartamentele in Cluj, ce bataie e pe chirii, studentii nu mai au unde sta, volumul de vanzari a crescut, etc, bla bla bla. Ba, adevarul e ca frecati menta in pandemie si asa o sa fie si dupa, oricum nu faceti nimic, stati numai sa pice comisionul gras si incercati sa umflati… Citeste mai departe
Chiriile in Cluj-Napoca au scazut deja cu cel puțin 20%.
@Vasile:
@In Flocesti, Craci și Ciucila, eventual .: auzi bah....e jale...ca a iesit iar guru de la blitz....