Impozitarea bacșișului, un nou eșec al Guvernului. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat
Decizia Guvernului de a impozita bacșișul pare un eșec, primele încasări la bugetul de stat sunt mult sub așteptările guvernanților, cu toate acestea Clujul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat. Specialiştii spun că schimbarea se va vedea în timp şi că este nevoie de mai multe controale.
Din ianuarie şi până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacşişului. Jumătate din această sumă a fost virată de cafenelele, barurile şi restaurantele din Bucureşti, scrie Observator.
„La finalul zilei, pot să vă spun din proprie experienţă că tipsurile sunt crescute în restaurante, veniturile angajaţilor au crescut şi pot să se ducă la bancă cu un alt venit pe lună, ceea ce e destul de important pentru fiecare angajat în ziua de azi", susţine Dragoş Panait, consultant HORECA.
Dacă până acum, în Capitală, clienţii lăsau bacşiş mai puţin, de când a fost implementată măsura, ciubucul ospătarilor a crescut între 5 şi 10%. Un angajat cu un salariu net de 3.500 de lei poate să-şi dubleze venitul din bacşiş.
În topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul se află şi Cluj, Ilfov şi Constanţa.
La polul opus, în județul Vaslui s-au strâns la bugetul de stat aproape 2.600 lei în primele 5 luni ale anului. În Sălaj, aprox 3.400 lei au fost plătiți ca impozit pe bacșiș, iar în Vrancea mai puțin de 4.500 lei. În nordul țării, însă, valoarea bacşişului a scăzut la jumătate.
Guvernul a estimat anul acesta venituri la buget de 95 de milioane de lei din impozitarea bacşişului, o sumă care pare greu de atins. Specialiştii spun că ANAF ar trebui să înăsprească controalele în judeţele în care s-a încasat mult prea puţin.
10 Comentarii
Lasă că va crește, doar așa se învață
Astia ne vor manca de vii… exact ca in azilele groazei…chiar nu intelege nimeni ca e momentul unei revolutii pana nu e prea tarziu…
Banii se fac din piatră seacă. Toți banii au la origine un împrumut. Banii sînt numărați doar de noi cei de jos, de majoritatea. Cei de sus, 1%?, fac, din pix, cîți au nevoie.
Atunci impozitul, noua denumire a birului, nu este pt gratuități, ci pt ținererea oamenilor în frîu, să nu le-ajungă niciodată. Așa a fost de cînd o minoritate s-a cocoțat… Citeste mai departe
Simplu: nu lasati bacsis. Chelnerul ala ar trebui sa aiba un salariu decent, la fel si frizerita (ambii dupa responsabilitatea jobului si cat au invatat sa ajunga ca sa profeseze meseria respectiva). Stiti ca sunt in tara asta oameni care profeseaza in domenii unde este nevoie de mult mai multa pregatire si nu primesc nimic in plus la salariu ca sa-si… Citeste mai departe
STATU ia tot
@I O clasa numeroasa de muncitori exact ca la revolutie
Ce sa-i faci, cu adunatura de prosti din frunte tarii nici nu-i de mirare !!!
Pana sa impozitati bacsisul, o marlanie si o culdusenie din partea unui stat ce se vrea europoid, mai bine vedeti la imporatatorii de fructe si legume ce ne inunda piata cu produse neverificate sanitar, pline de cancere si chimicale si metale grele. Sute de TIRuri, marfa nefiscalizata.
@Niste diletanti: Da, dar aia marfa vine din tzara jhidowista numita uKraina!
@Alfredo: Marfa aia naspa vine din Turcia.