Vineri 22 Noiembrie

Impozitarea bacșișului, un nou eșec al Guvernului. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat


Decizia Guvernului de a impozita bacșișul pare un eșec, primele încasări la bugetul de stat sunt mult sub așteptările guvernanților, cu toate acestea Clujul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat. Specialiştii spun că schimbarea se va vedea în timp şi că este nevoie de mai multe controale.

Din ianuarie şi până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacşişului. Jumătate din această sumă a fost virată de cafenelele, barurile şi restaurantele din Bucureşti, scrie Observator.

La finalul zilei, pot să vă spun din proprie experienţă că tipsurile sunt crescute în restaurante, veniturile angajaţilor au crescut şi pot să se ducă la bancă cu un alt venit pe lună, ceea ce e destul de important pentru fiecare angajat în ziua de azi", susţine Dragoş Panait, consultant HORECA.

Dacă până acum, în Capitală, clienţii lăsau bacşiş mai puţin, de când a fost implementată măsura, ciubucul ospătarilor a crescut între 5 şi 10%. Un angajat cu un salariu net de 3.500 de lei poate să-şi dubleze venitul din bacşiş.

În topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul se află şi Cluj, Ilfov şi Constanţa.

La polul opus, în județul Vaslui s-au strâns la bugetul de stat aproape 2.600 lei în primele 5 luni ale anului. În Sălaj, aprox 3.400 lei au fost plătiți ca impozit pe bacșiș, iar în Vrancea mai puțin de 4.500 lei. În nordul țării, însă, valoarea bacşişului a scăzut la jumătate.

Guvernul a estimat anul acesta venituri la buget de 95 de milioane de lei din impozitarea bacşişului, o sumă care pare greu de atins. Specialiştii spun că ANAF ar trebui să înăsprească controalele în judeţele în care s-a încasat mult prea puţin.

Comentarii Facebook