Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla în anul 2025 în marile orașe! Cum va funcționa noul mecanism de calcul/La Cluj s-ar tripla suma


Din 2025, impozitele pe proprietate s-ar putea tripla în marile orașe. Se schimbă regulile de calcul, nu vom mai plăti aşadar taxa în funcţie de suprafață, ca până acum, ci pe valoarea imobilului. Ministerul Finanţelor lucrează deja la un program pilot pe care are de gând să-l testeze în câteva localităţi.

Primăriile vor trebui să ia în calcul grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate din 2025. Acel mecanism a fost introdus prin OG 16/2022, astfel că în București, în anumite zone, s-ar dubla, iar la Cluj s-ar tripla suma de plată către primărie. Asta pentru că se va folosi grila notarială, deși valorile incluse acolo nu sunt asumate de notari, lucru menționat chiar de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

De anul viitor, în marile orașe, taxa ar putea fi cel puțin 0,1% din valoarea locuinței. Primăriile pot stabili acest procent și în funcție de investițiile din localități.

Analiștii spun că impactul va fi unul semnificativ, în contextul în care România este țara cu cei mai mulți proprietari din UE.

Având în vedere declarațiile ministrului Boloș, ar trebui ca actualul mecanism care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 să fie prorogat sau chiar abrogat, având în vedere că va fi înlocuit de e-Proprietatea. Cert este că se dorește ca impozitele pe proprietate să fie mai mari, adică primăriile să încaseze mai mult. Aplicându-se o cotă la o valoare mai mare, e logic că impozitul urcă.

Comentarii Facebook