”În loc să deţii tu maşina, te deţine ea pe tine, eşti sclavul ei” - Valoarea maşinii pe care ne-o permitem este maximum venitul pe 6 luni


Mașinile sunt un lux în România, dar foarte mulți nu și le permit. ”Valoarea maşinii pe care ne-o permitem este maximum venitul pe şase luni”, a declarat antreprenorul Adrian Asoltanie.

Maşinile sunt o capcană periculoasă pentru cei cu venituri mici. Nimeni nu vrea să pară sărac, să fie pârlitul scării de bloc. Şi unul dintre cele mai la îndemână instrumente, tendinţa naturală a omului care nu vrea să pară sărac, este achiziţionarea unei maşini. Şi pentru că vrei ca imaginea să fie mai sclipicioasă, o să vedeţi la români maşini premium. Chiar dacă sunt mai vechi, să fie gama premium. 

Capcana de unde vine? Sunt cele mai scumpe de cumpărat, de întreţinut, şi se devalorizează ca naiba. Şi iată cum intri într-o morişcă în care, în loc să deţii maşina, ea te deţine pe tine, devii sclavul ei. La venituri mici, omul munceşte 3-4 luni pe an doar pentru întreţinerea maşinii: tablă, cauciuciuri, benzină, reparaţii, ITP, RCA, etc. 

Valoarea maşinii pe care ne-o permitem este maximum venitul pe şase luni. Este un reper care supără foarte multă lume. Eu l-am priceput târziu, dar îl aplic la jumătate acum. Adică valoarea maşinii noastre venitul familiei pe 3 luni de zile. Adică, cu alte cuvinte, aş fi putut să îmi iau ceva mai scump, sau două-trei maşini, dar respect aceste reguli care sunt foarte sănătoase pe termen lung”, a declarat antreprenorul Adrian Asoltanie, în cadrul podcastului Andreei Cigolea. 

Iancu Guda, economist clujean: ”Dacă nu mergi 1000 km pe lună cu maşina, e mai ieftin cu taxi-ul”

Iancu Guda a realizat un calculat în privința sumei pe care o blochează românii pe maşini.

Am făcut un calcul, la preţ de Uber sau Bolt, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa. La o maşină medie cumpărată în România, ce blochezi ca bani? În primul rând suma iniţială, care nu mai produce pentru tine. Lumea zice că dacă îmi iau o maşină cu 30.000 euro şi o revând peste 5 ani cu 20.000 de euro, am pierdut 10.000 euro. Fals. Dacă aveai acei 30.000 de euro şi nu îi blocai? Cea mai simplă investiţie de azi, depozitul bancar, îţi dă 7% dobândă. Obligaţiunile de stat îţi dau peste 8%, dacă donezi şi sânge. Deci a nu bloca 30.000 euro timp de 5 ani, înseamnă la un 10% pe an, cum e la bursă, cel puţin 15.000 euro. Şi atenţie, mai mult, pentru că avem randament la randament. Nu e doar 10% pe an. În al doilea an am 10% la 33.000 de euro şi tot aşa, banii produc”, a spus Iancu Guda, economist din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook