Vineri 22 Noiembrie

Inflaţia a depăşit 10% în luna martie. Scade puterea de cumpărare a românilor


Rata anuală a inflației a depășit 10% în luna martie, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. Cifra se apropie de unele estimări făcute de Banca Naţională, care vorbeau de un nivel de peste 11 procente. 

Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%, a anunţat, marţi, Institutul Național de Statistică (INS). Cel mai mult s-au scumpit energia şi alimentele de bază. Preţurile de consum au crescut în luna martie 2022 cu 1,9% față de februarie 2022, iar față de decembrie 2021 creșterea este de 4,0%, scrie Antena 3. 

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la mărfurile alimentare, cu 11,2% față de martie 2021

Prețul produselor de morărit a crescut cu 22%, al pâinii cu 24%, al legumelor și conservelor de legume cu 18%, iar fructele s-au scumpit cu 10%. Prețurile cărnii și produselor de carne s-au majorat cu 7,8%, peștele s-a scumpit cu 11,5%, produsele lactate au crescut cu 9,3%.

Mărfurile nealimentare s-au majorat cu 10,86%, iar serviciile au crescut cu 2,66%. Prețul gazelor a crescut cu 46,4%, combustibilii s-au scumpit cu 34%, iar prețul energiei electrice a scăzut. Serviciile de apă și canal au crescut cu 14,6%, potrivit sursei citate. 

Ce este inflația și cum ne afectează

Inflația este determinată de o creștere generală a prețurilor și de o scădere a puterii de cumpărare a monedei naționale. Efectul se poate face simțit atât la nivelul consumatorului, cât și la nivel macroeconomic, afectând totul, de la prețurile din magazine, până la nivelul dobânzii de referință. Inflația este reprezentată de creșterea generală a prețurilor, indiferent că discutăm de bunuri de larg consum, de combustibili, ori de servicii, scrie financer.com. 

În același timp, se înregistrează și o putere mai mică de cumpărare a monedei naționale. Este simplu de înțeles de ce: cu cât prețurile cresc, cu atât vei putea achiziționa mai puține produse cu banii tăi. Nu contează că anul trecut luai un kilogram de roșii cu 5 lei. Dacă vorbim despre inflație și de o creștere a prețurilor, anul acesta vei putea achiziționa doar 0.9 kg la aceiași bani.

Comentarii Facebook