IT-iștii nu mai au cele mai mari salarii în România. Care este acum cel mai bine plătită meserie
Primele trimestriale și cele de performanță au schimbat semnificativ clasamentul salariilor în România: IT-iștii și petroliștii nu mai dețin primele locuri în topul celor mai mari venituri.
Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, în topul salariilor medii nete pe primul loc se află acum cele provenite din activități de editare – 11.614 lei, urmate de cele din IT - 11.573 lei și cele din Informații și comunicații - 10.453 lei, cele din fabricarea produselor de cocserie și țiței - 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene - 9.316 lei.
La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte - 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.
Câştigul salarial mediu net în luna iunie s-a ridicat la 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
„În luna iunie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, arată datele INS.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.
În luna iunie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 30,2% în activităţi de editare, respectiv cu 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 4% şi 6,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 2,5% şi 4% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, transporturi aeriene, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi de servicii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, notează sursa citată.
14 Comentarii
Io cred ca fituicarii stiridecluj au cele mai mari salarii, asta raportat la munca depusa. Sa faci 0 munca si sa iei bani e ceva magie neagra. Cius
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos ---- https://come.ac/kondio
editare? editare de ce? editorul vostru sigur nu ia atatia bani daca va lasa sa scrieti ‘cel mai bine platita meserie’…
@?: superlativul "cel mai" se refera la adverbul "bine". adverbele nu au gen, numar si caz. mai pe intelesul tau, "este meseria cel mai bine platita". in alte cuvinte, ai vorbit degeaba si mai bine taceai. macar citeste si tu ceva inainte sa-ti dai cu parerea despre chestii de genul
@nota 2: a sunat ciudat, am gresit. multumesc pt lamuriri.
@?: nota2 sigur are salaru mare. Poate si altceva. Picioarele.
Corectie: cele mai mari salarii le au angajatii de la stat!
Institutu trebuie sa schimbe esantionul. Altfel iar intra Ciolacu la idei...
Total GRESIT acest articol. Cele mai mari salarii sunt le CU RVE, ca practica meseria fizic sau online nici nu prea conteaza. Videochatista/Only fan se castiga mai bine decat in IT.
@Geo: Trist, dar adevarat
oare salariul mediu de primar/deputat/senator/directori ASF cat e? dar daca se ia in calcul si spaga?
astia ne zic doar salariile muncitorilor cinstiti, nu si a alora din sinecuri, platite din impozitele URIASE luate de pe cei cinstiti
@Hank Rearden: Io zic ca astia ce spală banii prin bitcoini sunt cei mai mari câștigători dacă nu-i prind americanii ca românii-s cu ei!!!!
@Din America : ba pe astia ii prinde - pe vlad nistor de la coinflux l-au prins. Numa' pe alesii nostri nu-i prinde nimeni, si astia-s cu scheme MULT mai simple decat ce-o facut Vlad Nistor (care i-o invatat pe tzepari sa cumpere BTC in SUA, sa-i transfere in RO, iar el li-i schimba aici)