IT-ul, domeniul în care așteptările salariale ale angajaților au crescut cel mai mult în 2024! Angajații vor, în medie, 10.000 de lei pe lună
Sectorul IT a înregistrat, în ultimul an, o reducere a activităților de recrutare, atât pe plan local, cât și la nivel internațional. De la începutul anului, aproximativ 20.000 de noi locuri de muncă au fost publicate în acest domeniu, o scădere de aproximativ 15% față de aceeași perioadă din anul precedent. Cu toate acestea, numărul aplicațiilor a rămas aproape constant, înregistrându-se 820.000 de aplicări în 2024, comparativ cu 850.000 în 2023, pentru intervalul ianuarie-septembrie.
IT-iştii şi-au crescut, însă, cel mai mult aşteptările salariale în perspectiva unei noi angajări. Astfel, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, media salarială netă în IT este de 7.000 de lei pe lună, la nivel naţional, în timp ce aşteptările candidaţilor urcă până la 10.000 de lei, net.
„Anul trecut, în aceeaşi perioadă, media reală a salariilor încasate era de 6.300 de lei, iar aşteptările erau de 9.000 de lei. Anul acesta vedem o diferenţă de 43% între mediile nete reale şi aşteptările candidaţilor. Comparativ, în domenii precum inginerie, retail, auto, servicii financiare sau producţie, diferenţa dintre cât câştigă şi cât ar cere de la un alt angajator, pentru aceeaşi poziţie, variază între 15% şi maximum 40%”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, în comunicatul citat de scrie Agerpres.
Cele mai mari salarii pentru specialiştii care nu ocupă şi funcţii manageriale sunt pentru arhitect IT – 15.000 de lei, dar cu aşteptări medii de 20.000 de lei, software developer – 8.300 de lei (cu aşteptări care urcă până la 11.000 de lei), data engineer – 8.500 de lei (şi aşteptări de 11.000 de lei) sau full stack developer – 8.000 de lei vs. aşteptări de 10.000 de lei pe lună. Chiar şi pentru juniorii cu maximum doi ani de experienţă media salarială este de 4.500 de lei. Media creşte până la 6.700 de lei pentru cei care au între doi şi cinci ani de experienţă, în timp ce seniorii cu mai mult de cinci ani de experienţă se încadrează într-o medie salarială de 10.000 de lei, net.
În ceea ce-i priveşte pe manageri, salariile cresc exponenţial, astfel că media salarială netă, la nivel naţional, pentru un CTO este de 12.000 de lei, în timp ce aşteptările candidaţilor pentru această poziţie pleacă de la 16.000 de lei.
„Chiar dacă piaţa nu mai este la fel de fierbinte pentru cei care lucrează în IT, în continuare rămâne cel mai bine plătit domeniu. Mai mult decât atât candidaţii au fost obişnuiţi în ultimii ani cu o anumită evaluare a muncii lor şi, chiar şi într-un context mai delicat al pieţei, continuă să se poziţioneze destul de sus din punct de vedere salarial. Tocmai de aceea, anul acesta IT-iştii au fost specialiştii ale căror aşteptări salariale au crescut cel mai mult”, explică Roxana Drăghici.
Din cele 820.000 de aplicări înregistrate pentru sectorul IT de la începutul anului, 350.000 au venit din partea candidaţilor care deja au experienţă şi care fac parte din segmentul de vârstă 25-35 de ani.
În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 24.000 de locuri de muncă. Dintre acestea, 2.000 sunt pentru domeniul IT / telecom.
27 Comentarii
lasati prostiile si invatati meserie, nu ma hraneste niciun autITist
@Nene: nu te hraneste da fara itisti nu ti-ai fi putut exprima prostiile asa la liber. vorbeai numa cu prietenii din birt
@Nene: De ce esti analfabet?
@Bravo: :))))
Saracii IT-sti, muncesc 10-12 ore pe zi, bugetarii iau muuult mai mult, plimba hartii degeaba, au libere cate vrei, tichete de vacanta, loc sigur pana la pensie, freaca menta pe banii nostri!
Ce proaste sunteți… caut de jumate de an pe salar de 18k euro ingineri (si arhitecți si analiști) de date si nu gasesc pe nimeni si voi faceti stiri ca nu este de munca si scad salariile.. am 180 de locuri disponibile daca vedeti mesajul trimiteti cv la contact@mcro.tech sau telefon 0747 215 726
@Virgil Depresivul:
@Virgil Depresivul:
@Mda, firma de apartament, aparuta dupa o ploaie zdravana.: alt cretin, bugetar sau fara creier
Se apropie de ei MILITIENII LOCALI.......care iau bani sa păzească trecerile de pietoni bancile în parc ete...SOLICITAM DESFIINTAREA POLITIEI LOCALE.....și transformarea în GARDIENI PUBLICI!!!
@ion: transformarea inapoi
nu mai demonizati ITistii cum c-ar fi cel mai bine platiti. Cel mai bine platiti sunt Parlamentarii, Primarii, Presedintii de ASF si alte institutii de stat si subalternii lor. Iar aia sunt platiti din banii luati cu japca de la noi prin taxe.
ITistii, in ultimul an, se confrunta cu:
- reduceri de personal - eu am fost disponibilizat de… Citeste mai departe
@Hank Rearden:
@Normal ca ai fost concediat, daca esti paralel cu domeniul.: nu stii care-i diferenta intre concediat si disponibilizat? esti concediat cand e vina ta, esti disponibilizat cand e vina firmei (ca nu si-o atins targeturile de vanzari, ca vor actionarii mai multi bani, samd). Eu am fost disponibilizat (de 4 ori in ultimii 5 ani) si doar o data concediat… Citeste mai departe
@Hank Rearden: Pare cusuta cu ata roz.