Duminica 24 Noiembrie

Jobul plătit cu mii de euro care îi atrage pe români ca un magnet în afara ţării! Patronii se revoltă: „Îi școlarizăm și după toți visează să plece”


Hotelurile și restaurantele de pe litoralul românesc au nevoie urgentă de cel puțin 5.000 de noi angajați. Cu toate acestea, găsirea acestor muncitori se dovedește a fi o provocare majoră, astfel încât patronii sunt nevoiți să angajeze personal fără experiență, pe care să-l formeze la locul de muncă. Din păcate, nici acești angajați nu rămân pe termen lung, complicând și mai mult situația.

„Vin la practică, fac practica și pe urmă pleacă”, se plânge Dumitru Gurgui, reprezentantul unui complex hotelier, într-un material realizat de Ştirile Pro TV.

„Îi școlarizăm și după toți visează să plece afară. Probabil au salarii mai bune”, spune şi Oana, reprezentanta unui complex turistic.

Motivul? În afara țării, ospătarii români pot câștiga și 4000 de euro. Peste 80% dintre cei cu experiență lucrează în ţări precum Spania, Grecia și Italia, potrivit Agenției Naționale a Patronatelor din Turism.

Pe Litoral, salariile în HoReCa încep de la 3.000 de lei. La acești bani se adaugă bacșișurile. Uneori, angajatorii le asigură angajaţilor şi cazare și masă. Cu toate astea, suma care se adună la final este mult mai mică decât cea pe care ar câştiga-o lucrând în afară.

„Am ajuns la un salariu de 1.500 de euro și am decis să rămân aici pentru că este un trai diferit și se câștigă mai bine decât în țară”, spune Alexandru, un tânăr care face ospătărie în Spania. A primit oferte de angajare de la trei hoteluri de 4 și 5 stele din Mamaia, dar le-a refuzat.

„Preferă să lucreze aici pentru că se câștigă ceva mai mulți bani, practic o fac de nevoie. Salariile aici oscilează între 800 de euro și pot ajunge la peste 3.000-4.000 de euro. Aici vorbim de bani în mână. Au asigurată cazarea, au asigurată mâncarea și practic banii despre care vorbim sunt bani cu care rămân în mână”, spune Stelian Muscalu, administratorul unei taverne din Thassos, Grecia.

Comentarii Facebook