La Cluj, IT-iștii învață ce înseamnă AI, ca în filmele SF! 600 de specialiști, pregătiți de o mare companie IT din Cluj pentru tehnologia viitorului


NTT data România, una din marile companii de IT din Cluj, pregătește programatorii în AI. 600 de IT-iști sunt gata să lucreze cu intelingența artificială: Ce să aștepți de la AI? 

NTT DATA România, compania de servicii IT specializată în transformarea digitală, a lansat un studiu despre impactul Inteligenței Artificiale asupra sectorului de business, la care au participat 2.300 de manageri și factori de decizie din 34 de țări. Conform acestui studiu, 80% dintre respondenți consideră că reglementările și pregătirea forței de muncă nu țin pasul cu progresul AI. Studiul a fost publicat pe 12 februarie 2025 și distribuit filialelor grupului NTT DATA.

Maria Metz, CEO NTT DATA România, a afirmat că ecartul dintre evoluția rapidă a AI și reglementările existente poate fi recuperat printr-o pregătire practică solidă a experților din companii.

„În România am început deja programul GEN. A.I. Academy, pe care primii 600 dintre colegii noștri l-au promovat cu rezultate foarte bune. Este un program care ajută în primul rând la setarea unor așteptări reale față de AI, dar concomitent explică foarte bine care sunt riscurile practice și etice asociate folosirii unui LLM. Pe lângă învățare și acceptanță, facem pași importanți în recuperarea unui ecart semnificativ dintre nivelul de pregătire al nostru în raport cu AI și progresul galopant al unui nou fel de raportare la tehnologie”, a spus Maria Metz.

Gen. AI Academy: Formare pentru un viitor digital

Academia GEN. A.I. cuprinde două module de complexități diferite. La finalul fiecărui modul, participanții susțin un test și obțin calificarea „white belt” pentru modulele inițiale sau „yellow belt” pentru modulele mai avansate.

AI: Provocări și soluții pentru România

Maria Metz a explicat că datele studiului NTT DATA ridică probleme care ar trebui să se afle pe agenda națională. „Ponderea factorilor decizionali și ai managerilor executivi din business care sunt îngrijorați de riscurile de securitate asociate progreselor AI este foarte mare, în jurul cifrei de 89%. În același timp, 80% dintre respondenți arată că este nevoie de un cadru de reglementare mult mai clar, care să încurajeze chiar investițiile în Inteligența artificială. În contextul în care fenomenul AI și ramificațiile sale urcă pe agenda globală sunt convinsă că România, cu o bază impresionantă de expertiză și experiență în domeniul IT poate să contribuie semnificativ la viziunea europeană”, a adăugat Maria Metz.

Inovația AI și riscurile managementului: Este România pregătită?

Rezultatele studiului arată că inovația în domeniul AI, fără un grad ridicat de responsabilitate, poate amplifica riscurile. Astfel, 72% dintre respondenți menționează că în companiile lor nu există o politică setată pentru AI, în timp ce 67% dintre manageri consideră că forța de muncă nu are încă abilitățile necesare pentru a lucra eficient cu uneltele AI. Studiul subliniază și nevoia de leadership în domeniul AI, pentru a stabili reglementări și politici interne coerente și pentru a gestiona riscurile asociate progreselor din acest domeniu.

Comentarii Facebook