La Cluj s-a lansat primul ghid public al tranzacțiilor imobiliare REALE. Gata cu ”gogoșile” agențiilor imobiliare!
O echipă de experți evaluatori, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, a realizat primul ghid din România al tranzacțiilor imobiliare reale încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai - decembrie 2013.
Pânî acum, numai agențiile imobiliare realizau studii despre tranzacțiile imobiliare, care de multe ori nu erau cele mai exacte.
”În prezent, în domeniul achiziţiei de proprietăţi imobiliare, lipseşte din spaţiul public românesc un loc în care cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem şi să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: <Cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăţi până acum>?”, explică Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR. ”Iniţiativa noastră de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor oraşelor din România, într-un efort de a transparentiza piaţa imobiliară din România”, a mai spus acesta.
În cadrul acestui demers, Primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, a realizat în premieră o centralizare a tranzacţiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pieţei imobiliare clujene.
”Existenţa acestui raport, actualizabil anual, va permite de acum înainte ca acest tip de informaţie să fie accesibilă tuturor şi va aduce un plus de siguranţă cetăţenilor care decid să facă achiziţii imobiliare. Este o măsură prin care creştem pe termen lung calitatea vieţii şi prin care împiedicăm eventuale încercări de speculaţii imobiliare”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca
Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare – bancară sau proprie - şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.
În perioada mai-decembrie 2013, s-au tranzacţionat 3324 de proprietăţi imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2455 de apartamente şi 392 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcări etc. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul.
Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii: 2656 de tranzacţii, comparativ cu 668 de tranzacţii realizate prin intermediul creditelor bancare. Achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total.
Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna august, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro.
Ghidul prezintă și care sunt prețurile la care s-au făcut tranzacțiile, pe cartiere. Documentul va putea fi studiat de oricine pe site -ul Primăriei Cluj-Napoca, gratuit.
Asociatia Natională a Evaluatorilor Autorizati din România a fost înfiintată în anul 2011, în baza Ordonantei Guvernului României 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată prin Legea nr. 99/2013, ca organizatie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizati care dobândesc această calitate, în conditiile prevăzute de lege.
10 Comentarii
Daca ne uitam bine pe raport avem doua preturi medii, unul de la banci si cel de la privati. Inclin sa cred ca pretul real e cel de la banci nu cel declarat de vanzatorii particulari. Pretul real e chiar mai mare decat cel de la banci, stiut fiind faptul ca orice evaluare este sub nivelul de piata. Cand vad in Plopilor 940 de euro la banci si 720 de… Citeste mai departe
Ce pot sa va spun e ca am dat, in final, peste 1100 E/mp in buricul Marastiului, dar asta pt ca am mai avut doar de dat un lavabil si mobilat camerele (baia si buc BRICI). In loc de comision la agentie, mi-am cumparat mobila LA COMANDA.
La ce m-au purtat agentiile : CIURUCURI. Plus ca, prostanacii credeau ca nu intru la banuieli cand se luau la servus… Citeste mai departe
Tov. Dragan te-a fraierit pe tine, in rest e baiat bun. Expresia "imprumut de la BT pe 25 de ani (pentru a fi rata mica)' arata cat de inteligent esti :-)))) Da, ai prins ultimul tren, insa vezi cum o sa sari tu din el peste 8-9 ani....
Ce prostie! Toata lumea stie ca la notar se declara mai putin decat se plateste in realitate, ca sa fie taxele mai mici. Iar studiul primariei se bazeaza doar pe datele oficiale...care nu sunt si cele reale.
Prost esti tu, fatalaule. Pe mine, cumparatorul, ma intereseaza cat cere si cu cat vinde , real, proprietarul locintei, nu cat se declara la notar si in nici un caz cat solicita jigodiile de agenti si agentii imobiliare, de care nu mai poti scoate sula afara de multi ce sunt.Preturile in Cluj sunt asa mari numai din cauza banditilor de agenti imobiliari… Citeste mai departe
Iti dau dreptate cumparatorule...
@cumparatoru : Normal sa te intereseze cifrele reale ale tranzactiilor, dar ceea ce spunea "reboc" era faptul ca nu au acces la informatiile reale, ci la cifrele declarate ! Cu exceptia cazului cand plata se face prin transfer bancar, in rest singura sursa de informatii disponibila, vor fi cifrele declarate la notar, cel mai adesea diferite de valorile… Citeste mai departe