Vineri 22 Noiembrie

La Cluj se caută un teren de 300 de hectare pentru o investiție IT de 300 de milioane de euro

 

O investiție de 300 de milioane de euro ar urma să fie făcută la Cluj pentru dezvoltarea unui orășel IT, de genul ”Silicon Valley”.

 

Producţia IT este, la Cluj, pe primul loc în ţară. Clujul a fost desemnat pol naţional de creştere în domeniul cercetării-dezvoltării şi comerţului IT, iar programul guvernamental care se referă la acest lucru prevede un orăşel de genul «Silicon Valley», cu spaţii pentru firmele de IT şi locuinţe pentru cei ce vor lucra în această industrie, dar şi dezvoltarea unui pavilion expoziţional. Programul va fi derulat cu susţinere guvernamentală din partea Guvernului României şi din partea SUA şi este în valoare de 300 de milioane de euro. Rolul Consiliului Judeţean Cluj este de a identifica o zonă, de a aduce facilităţile la intrarea în această zonă. Căutăm în această perioadă un teren de circa 300 de hectare, în afara municipiului Cluj-Napoca, pentru această investiţie. Restul depinde de Guvern, care să aducă o firmă «ancoră», adică una foarte mare, din străinătate, care activează în domeniul IT2”, a declarat Horea Uioreanu, conform Mediafax.

 

Circa 20.000 de informaticieni ar putea locui în acest orășel. 

 

”Cluj Innovation City”, un mic oraș al viitorului în care să lucreze 20.000 de it -isti

 

Despre această investiție a vorbit și fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, în iunie 2012 la Cluj-Napoca. ”Propunerea noastră pentru Cluj, bazat pe cum a evoluat oraşul şi care este potenţialul şi capitalul uman, este că vrem să dăm drumul la un Silicon Valley. Practic, este o aglomerare de afaceri din IT, cu incubator, cu parte de accelerator şi vom avea nişte ancore, companii internaţionale mari, care vor avea revărsări pozitive şi pentru societate şi pentru unităţile de învăţământ din Cluj. Asta este propunerea noastră concretă pentru Cluj, un Silicon Valley pentru România. Aveţi atuuri fundamentale, iar noi simţim că mediul de afaceri şi-ar dori o astfel de afacere în Cluj, pe care statul o poate facilita. Statul are contacte externe, are mai mare încredere decât firmele locale să atragă ancore internaţionale”, a declarat atunci Lucin Isar.

Comentarii Facebook