La Cluj se vorbește, la Oradea se construiește! Cum arată pasajul intermodal de pe Calea Borșului, finalizat în doar 10 luni din cele 20 planificate! VIDEO


În timp ce alte orașe din România, inclusiv Clujul, se află încă în faza de dezbateri și planuri privind construcția unor pasaje subterane, Oradea continuă să stabilească noi standarde în infrastructură, inaugurând un nou pasaj intermodal pe Calea Borșului, finalizat la jumătate din timpul estimat inițial. Proiectul, care avea termen de execuție de 20 de luni, a fost finalizat în doar 10 luni. Lucrările au început în decembrie 2023. 

„Proiectul a fost gândit inclusiv pentru viitoarele dezvoltări, a fost proiectat astfel încât pe sub acest pasaj va circula viitorul tram-train care va trece pe sub pasaj și va ajunge în zona Parcului Industrial, gabaritul pasajului permițând tram-trainului și electrificării să intre pe sub pasaj, astfel încât să nu mai trebuiască să facem modificări ulterioare. Totodată, pe dedesubt, pe sensul giratoriu au fost montate anumite conducte de canalizare care vor face legătura cu canalizarea din zona Episcopia, care anul viitor va trece pe aici și va ajunge la stația de epurare, astfel nu vom mai fi nevoiți să spargem zona când se vor efectua aceste lucrări”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta la inaugurarea pasajului.

Pasajul a costat aproximativ 11 milioane de euro, dintre care 9 milioane finanțați din fonduri UE, prin PNRR. Acest pasaj, situat deasupra sensului giratoriu de pe Calea Borșului, va facilita circulația zilnică a celor aproximativ 8.000 de angajați din Parcul Industrial și va asigura legătura eficientă cu Centrul de Transport Intermodal din Oradea.

Proiectul include, pe lângă pasajul suprateran, și un drum colector de 2,2 kilometri, care conectează sensul giratoriu de sub pasaj cu Centrul de Transport Intermodal și se leagă de drumul expres spre Autostrada Transilvania. Infrastructura este astfel concepută să suporte viitoare dezvoltări, inclusiv electrificarea și implementarea tram-trenului, fără a necesita modificări ulterioare.

Investiția totală care va include și drumul colector va costa 53,7 milioane lei, finanțată prin fonduri europene și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR):  „Pasajul nu doar că susține transportul intermodal, ci a fost gândit pentru viitoarele dezvoltări ale orașului, permițând, de exemplu, trecerea tram-trenului și electrificarea, fără să necesite intervenții ulterioare,” a mai explicat Birta.



Comentarii Facebook