La Spitalul Județean Cluj s-a furat pe rupte! Au fost analize plătite de 3 -4 ori mai mult
Spitalul Clinic Județean Cluj a fost căpușat și ”muls” de bani în ultimul hal, prin umflarea prețurilor pentru diverse servicii medicale.
Până la schimbarea conducerii, în 2013, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj o examinare de computer tomograf era plătită cu prețuri de trei ori mai mari decât în alte locuri. Banii mergeau la diferite firme de casă, agreate de fosta conducere.
Numai la analizele de imagistică s-au alocat, în 2013, 408.024 lei, față de 19.988 lei cât s-a achitat în acest an.
După renegocierea contractelor de servicii medicale, în primele luni ale anului 2014 s-a realizat o economie totală de 3 milioane de euro.
La licitație organizată în 2014 pe serviciile de imagistică medicală au fost obținute tarife șocante. Dacă până acum pentru un angio CT periferic se plătea 525 de lei, după licitație se plătește numai 149 de lei. Managerul SCJU Cluj, economistul Petru Şuşcă, a spus că ”la licitaţie s-au prezentat doar două firme şi a câştigat cea care a oferit preţul cel mai mic. Prețurile au scăzut cu un procent cuprins între 40 și 71 la sută. Acum, lista de aşteptare a dispărut şi orice bolnav care are nevoie de CT sau RMN, cu aviz de la medic, este trimis direct la această analiză”, a spus Petru Şuşcă.
Spitalul are și un neutralizator de deșeuri medicale în valoare de 100.000 de euro, achitat de Banca Mondială, care nu este folosit. Fosta conducere prefera să plătească 20.000 de euro pe an unei firme private pentru distrugerea acestor deşeuri. ”Am renegociat contractul. De la 5.9 lei/kg am ajuns la 3.6 lei/Kg, dar la proces, Curtea de Apel Cluj ne-a obligat să revenim la costul iniţial. Acum vreau să pornesc acest neutralizator şi să ne distrugem singuri aceste deşeuri”, a mai spus managerul Şuşcă.
Furnizarea oxigenului pentru secțiile de urgență a fost renegociat de la 2,9 lei/ mc, cât s-a plătit în ultimii 12 ani, la 1,1 lei/mc.
Banii se scurgeau din bugetul Spitalului și prin metoda ”aparatului lăsat în comodat”. Firmele care le comercializează le lăsau la spital, dar apoi furnizau reactivii pentru funcționarea lor. Managerul Petru Șușcă vrea să schimbe sistemul ”Firmele vin şi lasă aparatura în comodat, iar apoi ne obligă să cumpărăm reactivi la hiperpreţuri de la ei şi aşa, în câţiva ani, îşi amortizează investiţiile. Acum vom schimba sistemul. Vom face o licitaţie pentru reactivi cu singurul criteriu: prețul cel mai mic. Apoi, firma care câştigă licitaţia are dreptul să îşi lase aparatura medicală în comodat la noi”, a mai spus Petru Şuşcă.
Exemple de reduceri de preț la servicii CT/RMN
Prețul plătit pentru aceste tip de analize în 2012 este cu mult mai mare decât cel plătit acum.
2014 2012
CT abdomen fără substanță de contrast 69 195
CT abdomen nativ și cu subst. De contrast administrată 195 403
CT coloana vertebrală fără subst. de contrast 65 180
CT craniu fără subst. de contrast 65 160
CT craniu nativ cu subst. de contrast 169 278
Servicii RMN
RMN cranio cerebral 195 353
RMN cranio cerebral nativ cu subst. de contrast 319 490
RMN extrimități – genunchi, cot, gleznă 150 350
RMN regiuni coloană vertebrală 195 300
Servicii Angio CT
Angio CT cerebral 169 495
Angio CT periferic 149 525
13 Comentarii
Si care sint consecintele pt.acest jaf comis de conducerea spitalului?Toata ziua sintem furati peste tot,si nimeni nu ia masuri!Sint stiri publicate asa,trecaroare,ca nimeni nu ia masuri!!!
in acest caz va pot spune sigur ca DNA face o ancheta.
aviz doamne costin si doamnei ciortea. stiu ele de ce.
Cand ii vad pe astia care se lauda cu licitatiile lor la care criteriul nr. 1 este "pretul cel mai mic"...imi dau seama de ce suntem unde suntem. In UE se lucreaza la o lege a licitatiilor care sa scoata enormitatea asta cu "pretul cel mai mic". Una e sa cumperi ceva ieftin...si alta e sa obtii un pret bun la un produs bun. Dar ca sa obtii un pret bun… Citeste mai departe
Constat multe lucruri la comenturile de pe acest site.
Orice scriu oamenii astia nu e bine. Sigur ei nu si-au facut treaba bine.
Ca va aduc informatii nu e bine. Ca nu sunt poze nu e bine. Ca nu se vede cum a omorat-o pe aia in poze nu e bine.
Clujenilor sunteti dusi.
In loc sa contribuiti cu o dezbatere la aceste stiri,… Citeste mai departe
D-le Susca nu cre ca e cazul sa va intreb pe dvs. dar ati avut curiozitatea sa intrebati o persoana neutra, nu o cunostinta cat a costat-o un CT sau RMN facute recent ?
Jurnalistul nu si-a facut temele iar articolul este praf in ochii celor care fac trafic pe site.
Economii la spital s-au facut dar pe spatele pacientului ca doar daca medicul scrie paracetamol si spitalul nu a cumparat (la fel ca multe alte medicamete sau reactivi, la ordinea zilei fiind propozitiile "Nu se face ca..." sau "Spitalu/clinica nu are… Citeste mai departe
Da .d nul director face economii.Prin neplata sutelor de ore neplatite angajatilor de pe sectii.
De angajari nici vorba
.
din m oment ce acest direct a facut ceea ce scrie in articol cinste lui. daca e sau nu sustinut politic vom vedea deoarece cat de curand va deranja.
Acet dir. A fost dir in UMF, stim um mergea treaba acolo, si este sustinut politic.
Iar econmiile acestea inseamna ca noi pacientii. De ex nu primim hartie de RM, ca nu se poate si trebuie sa mergem la privat pe bani multi. Mi s-a intamplat chiar mie. Asa ca mare praf in ochi.
Nu este o noutate că la Spitalul Județean este un haos total.Și asta a fost și este și înainte de Șușca și de când e la conducere.Conducerea spitalului în frunte cu d-na Costin se fac că nu știu cum se fac angajările îin spital, și pe ce sume.D-na Costin și managerul Șușca se fac că nu știu că angajatele din spital anual merg la lucru îin străinătate… Citeste mai departe
sper ca toti acesti baieti destepti care a jupuit de viu bietul bolnav,venit din toata transilvania sa se trateze la cluj.....LA PUSCARIE CU EI:::
Hoti peste tot in aceasta tara.Trebuie facuta o epurare a natiei.
+1