Miercuri 18 Decembrie

Lovitură dură pentru chiriași. Nu vor avea facturile plafonate la energie, dacă nu înregistrează contractele pe numele lor


Noua lege a energiei electrice, adoptată de parlamentari, va pune mulți oameni pe drumuri. Textul de lege prevede pentru clienţii casnici că pot beneficia de plafonare doar pentru un loc de consum. Prin noua reglementare, proprietarii mai multor imobile vor beneficia de plafonare doar pentru unul dintre acestea. Practic, chiriaşii sunt excluşi de la plafonare.

Lovitură dură pentru toți cei care stați în chirie: nu veți beneficia de plafonarea facturilor la energie. Coaliția PSD-PLN a decis că proprietarii care dețin mai multe locuințe pot beneficia de plafonarea facturilor la energie doar pentru o locuință. Celelalte achită facturile la prețul neplafonat.

Cu alte cuvinte, proprietarul va avea prețul plafonat la domiciliu și preț de piață la celelalte imobile, iar chiriașii vor ajunge să plătească un preț uriaș pentru energie. Și asta în mijlocul iernii, deoarece noua lege a energiei va intra în vigoare de la 1 ianuarie, 2023.

USR a încercat printr-un amendament să corecteze ordonanța de urgență 119 și să elimine aceste nedreptăți. Am propus ca fiecare român să beneficieze de un preț plafonat pe primii 255 kWh, indiferent de consum sau de numărul de proprietăți. Propunerea noastră a fost însă respinsă de coaliția toxică PSD-PNL.

Din păcate, problemele cu facturile la energie de abia acum încep pentru marile centre studențești, precum Cluj, Timișoara, Iași sau București", a scris Alexandra Oană, consilier local USR, pe Facebook.

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a exclus de la plafonarea preţului la energie electrică şi la gaze naturale o largă categorie de cetăţeni: chiriaşii. Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, privind aprobarea OUG 119/2022, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum.

În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum", prevede textul adoptat.

Singura soluţie pentru chiriaşii respectivi ar fi ca proprietarii imobilelor, pe baza contractului de închiriere, să încheie un contract pentru respectivul punct de consum cu furnizorul pe numele chiriaşilor. Însă, la nivel naţional sunt sute de mii de situaţii în care proprietarii nu au încheiat contracte de închiriere, pentru că acest lucru ar fi însemnat o majorare a chiriei pentru locatari, majorare ce să includă şi impozitul pe venit ce ar fi trebuit plătit de proprietari către ANAF, scrie bursa.ro.

Comentarii Facebook