Duminica 22 Decembrie

”Lupul singuratic”, comisarul din fosta Gardă Financiară Cluj, PUS pe LIBER pentru că era INCOMOD

 

Un fost comisar al Gărzii Financiare Cluj a fost dat afară după reorganizarea instiuției, cu toate că era unul dintre cei mai eficienți. Acesta este unul dintre exemplele negative ale desființării instituției.

 

Marius But a fost ”pus pe liber” în 1 noiembrie 2013. În declarația lui de avere nu se regăsesc vile, apartamente și mașini scumpe, ci un apartament într-un apartament dintr-un vechi bloc comunist. 

 

Marius But a fost comisar şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare Cluj, când instituția a fost desfiinţată.

 

Comisarul a fost supus unui interviu de evaluare, dar a primit calificativul respins în timp ce la proba scrisă a primit nota 8.50. Din divizia condusă de el, opt din cei zece comisari au fost dați afară. ”A fost o umilinţă generală, nu doar faţă faţă de mine ci faţă de toţi colegii mei care şi-au făcut datoria. În situaţia mea sunt foarte mulţi colegi din ţară care şi-au făcut datoria. Dosarele cu Fenechiu, Copos şi altele sunt doar o mică parte din cele la care am lucrat, la solicitarea DNA şi altor instituţii de anchetă. Niciodată nu am lucrat singur în aceste dosare de aceea nu este un merit al meu ci al echipei cu care am lucrat, şi care, cu două excepţii, acum toţi sunt liber profesionişti. Probabil, România nu a mai avut nevoie de oameni care s-au şcolit în ani de zile”, a povestit Marius But.

 

Între ”victimele” dosarelor făcute de But și divizia pe care a condus-o se numără nume importante: Relu Fenechiu sau Loteria, caz în care a fost implicat George Copos.

 

În 2011, comisarul But a adus la bugetul de stat suma de 19,5 milioane de lei, de la societatea Transbitum SA, firma regelui asfaltului din România, Pavel Hălmăjan, care nu și-a plătit datoriile către buget. Hălămăjan a recunoscut, în urma anchetei, că unul dintre angajaţii săi a omis să declare tot profitul realizat de firmă şi a plătit prejudiciul estimat la 4.5 milioane de euro, cu un ordin de plată.

 

Garda Financiară a fost o instituţie incomodă pentru că existau mulţi comisari care nu scriau la dictare şi care şi-au făcut onest şi cu profesionalism datoria. Noi trebuia să dispărem din sistem. Chestia asta fost prevestită dinainte. Directorul ANAF, Ştefan Diaconu a venit la Cluj, înainte de desfinţarea Gărzii Financiare, iar la şedinţă a spus că nu mai vrea să vadă în noul sistem un picior de gardist”, a povestit Marius But.

 

Activitatea ”Gărzii” nu a fost eficietizată prin aceste transformări, deoarece încă Direcţia Generală Antifraudă nu s-a organizat. ”După aşa zisul concurs, există judeţe în care nu s-a ocupat niciun post de inspector antifraudă, mai exact la Dâmboviţa, Covasna, Hunedoara şi Olt. În alte zece judeţe, Botoşani, Brăila, Caraş Severin, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Sălaj, Sibiu şi Vâlcea a fost ocupat un singur post de inspector antifradă din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor. Şi atunci vine, în mod firesc, întrebarea: despre ce eficientizare vorbim?”, a mai precizat But.

Comentarii Facebook