Mai cresc alocaţiile copiilor în vară?
În acest an, alocaţiile acordate copiilor au fost majorate în luna ianuarie cu 20%, o nouă creştere, cu aceeaşi valoare, fiind aşteptată în iulie, plata efectivă a sumelor urmând să aibă loc în august. Totuşi, în spaţiul public există incertitudini legate de respectarea celei de-a doua măriri stabilite pentru 2021 din cauza faptului că restricţiile impuse mediului de afaceri au afectat sumele atrase la bugetul de stat.
În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se va face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:
-iulie 2021, când alocaţia va creşte la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
-ianuarie 2022, când alocaţia va creşte la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
-iulie 2022, când alocaţia va creşte la 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).
În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.
Iar dacă nu sunt bani suficienţi la buget, conform incertitudinilor care planează asupra respectării calendarului, o eventuală amânare a etapei de creştere a alocaţiilor din iulie va trebui să fie făcută printr-un act normativ, fie că va fi printr-o lege, fie printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, relatează avocatnet.ro
Mai mult, demersurile pentru adoptarea unei astfel de act normativ ar trebui să fie demarate în curând, pentru a putea să îşi producă efectele până în iulie.
Totuşi, pentru a avea o perspectivă clară a situaţiei din viitor legată de creşterea alocaţiilor am cerut o opinie Ministerului Finanţelor Publice pe care o vom publica de îndată ce o vom primi.
1 Comentariu
Tare mulțămnim domnule Boc pentru aiastă binecuvantată mărire că si nepotu nu se prea ajunjea cu alocațâia să io il mai ajutam din penzie cât puteam. Ca noi tare ne mândrim cu dumniavostră şâ vă votăm de tăte alejer şi la alejer de parlamientu ieuropean vam votat