Vineri 20 Septembrie

Mai multe obligații și sancțiuni pentru comercianți. Guvernul pregătește o platformă națională care să reducă risipa alimentară


Un proiect de hotărâre care modifică și înlocuiește Anexa la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, urmează să fie adoptată de către Guvern, potrivit dcbusiness.

Ce noi atribuții se stabilesc pentru autoritățile abilitate:

  •  sporirea gradului de conștientizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare
  •  creșterea cantității de alimente ce fac obiectul transferului cu titlu gratuit
  •  elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, conform Legii nr. 217/2016

Se dorește dezvoltarea unei platforme naționale care se ajute la scăderea risipei alimentare

Pentru a asigura o gestionare și monitorizare eficientă a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, va fi creată Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare până la data de 30 iunie 2025. Aceasta va include obligativitatea operatorilor economici de a lua măsuri concrete pentru reducerea risipei de alimente la nivel național.

Proiectul de act normativ instituie norme privind transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori și consumatorii finali. Se va urmări atingerea obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, mai notează sursa menționată anterior.


Comentarii Facebook