Duminica 17 Noiembrie

Majorarea salariului minim a depășit creșterea prețurilor, dar tot suntem codașii Europei. România a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare?!


O analiză arată că majorarea salariilor minime în România, a depășit ușor creșterea prețurilor la produsele alimentare de bază. De la 1 ianuarie 2022, salariul minim din țara noastră a crescut cu 10%, de la 1386 la 1524 lei.

Studiul a acoperit țările cu un salariu minim stabilit de guvern, în total 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia. Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în aceste state și dacă aceste sume pot asigura un nivel de trai minim în țările respective.


salarii.png


România a ocupat locul 18 în acest clasament: de la 1 ianuarie 2022, salariul minim din țara noastră a crescut cu 10% (de la 1386 lei la 1 524 lei). Potrivit analizei, statul român are parte de o creștere pozitivă. Prin comparație, putem observa că în Spania, salariul minim a crescut cu 1% de la an la an (locul 53), în Marea Britanie cu 5,9% (locul 33) și în Germania cu 3,1% (locul 41). Desigur, există diferențe majore între salariile minime din aceste țări și salariile din România. Drept exemplu am putea analiza situația Spaniei. În timp ce salariul minim în România este de 308 euro, în Spania salariu minim are valoarea de 853 euro. 

Valoarea salariului minim versus valoarea coșului cu alimente de bază

În anul 2021, aproape unul din trei angajați din România a fost plătit cu salariu minim, adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă. Conform legii 174 din 14 august 2020, coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale. Așadar, contează nu doar valoarea salariului minim, ci dacă acești bani le permit oamenilor să aibă un trai decent. 

cos alimente.png


Alimentele de bază incluse în coșul de cumpărături minime a anului 2022

În cadrul studiului realizat de către analiștii Picodi.com, a fost creată o listă de produse alimentare de bază, prin intermediul căreia s-au comparat prețurile acestor produse cu salariul minim. Lista este alcătuită din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Lista este foarte limitată, dar analiștii consideră că  în cantitățile indicate, aceste produse sunt suficiente pentru a satisface cerințele nutritive minime ale unui adult.

Rezultatele cercetării arată că: „Alimentele de bază suficiente pentru a satisface cerințele minime de nutrienți au o valoare de 22,5% din salariul minim. Acum un an, aceste produse valorau 24,3% din salariul minim de anul trecut. Acest lucru înseamnă că majorarea salariului minim a depășit ușor creșterea prețurilor.



Comentarii Facebook