Duminica 22 Decembrie

Managerii români și-au pierdut încrederea în economia românească. Doar 1 din 8 consideră că economia României se va îmbunătăți


 Încrederea managerilor în economia românească a scăzut, în această perioadă, la nivelul de încredere pe care îl aveau și la debutul pandemiei COVID-19. În plus, perspectivele acestora s-au înrăutățit. Dacă înainte 17% dintre managerii români considerau că PIB-ul va scădea, acum numărul a crescut, 41% fiind de aceeași părere. Principalele lor îngrijorări privind viitorul sunt creșterile prețurilor la materiile prime, creșterea inflației, dar și lipsa forței de muncă.

Economia, afectată pe termen lung de criza COVID-19

Scăderea indicelui CONFIDEX la un nivel similar cu cel de la începutul pandemiei vine pe fondul accentuării unor efecte pe termen lung ale crizei COVID-19, precum perturbările din lanțurile de aprovizionare ce afectează în mod direct producția industrială. De asemenea, sunt și câteva efecte pe termen scurt, generate de criza politică și de valul 4 care destabilizează perspectivele forței de muncă”, susține Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De asemenea, acesta este de părere că se suprapun două crize: „cea sanitară și perspectiva unei eventuale noi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creșterea prețurilor și alte efecte directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din acest crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani și jumătate pentru economia românească pe ansamblu.

Comparativ cu un alt studiu Confidex, desfășurat la începutul acestui an, s-a observat o involuție a stării de spirit a managerilor. Aceștia tind mai mult spre percepții negative: 

  • 41% dintre aceștia sunt de părere că PIB-ul va scădea, în contextul în care, la începutul anului, de această părerea erau doar 17%;
  • dacă la începutul anului, 77% considerau că puterea leului va scădea, acum ponderea a crescut la 86%
  • a crescut și ponderea celor care sunt de părere că inflația va crește, de la 74% la 92%

Printre cei mai „pesimiști” manageri se numără cei din domeniul HoReCa și din domeniul Transporturilor sau din cadrul companiilor cu cifre de afaceri mici. La capătul opus, printre cei mai optimiști se numără managerii din Servicii sau cei din cadrul companiilor cu cifre de afaceri mari.

Managerii din Agricultură au revenit pe primul loc ca optimism, urmați de Servicii, Industrie și Construcții, iar cei din HORECA și transporturi sunt în continuare la cea mai redusă medie de la debutul pandemiei și al studiului CONFIDEX.

Încrederea managerilor și antreprenorilor în economie a înregistrat într-adevăr o scădere considerabilă. Reversul medaliei este oferit însă de oportunitățile care pot apărea într-o criză economică dată de disfuncționalitățile actuale ale pieței, oportunități care pot fi despre consolidarea pieței, dezvoltarea de parteneriate noi prin care companiile pot sa reducă pe cât posibil riscurile și să completeze resursele de personal cu management eficient, capabil să gestioneze situații de criză”, a concluzionat Andrei Cionca.

Managerii nu au încredere în viitorul economiei

Conform studiului, doar un manager din 8 consideră că economia națională se va îmbunătăți. În schimb, unul din 5 manageri apreciază că economiile globală și europeană vor avea un trend pozitiv în următorul an.

Principalele 3 îngrijorări ale antreprenorilor și managerilor, arată studiul CONFIDEX, sunt lipsa forței de muncă, creșterea prețului materiei prime și rata inflației. Acestea au fost, de asemenea, principalele problemele expuse și de către președintele Băncii Centrale Europene - Christine Lagarde, în cadrul unui discurs susținut la Parlamentul European, care vede cele 3 aspecte drept cauza pentru încetinirea economiilor și înrăutățirea perspectivelor în viitorul apropiat. De asemenea, îngrijorările vin și în contextul în care rata inflației în zona euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Revenind la țara noastră, managerii notează pentru prima dată după debutul pandemiei, moment în care mulți români s-au întors acasă, o criză a forței de muncă. Apare în premieră în lista îngrijorărilor și contextul politic”, a mai menționat Andrei Cionca.


Comentarii Facebook