Mâncatul în oraș, o necesitate sau un moft? „Iubita nu pare receptivă la alternativa așteptării până acasă/Sunt eu prea zgârcit?”


Pe timpul verii, terasele și restaurantele sunt pline. Cu toate că mâncatul în oraș este destul de costisitor, mulți români aleg să mănânce în oraș din diverse motive, fie sunt ocupați cu munca, fie nu au timp să gătească. Unii aleg să comande mâncarea acasă, prin aplicații. Noile tendințe au devenit însă subiect de dispută și pentru cupluri. 

Ieșim din ce în ce mai mult la restaurante și gătim din ce în ce mai puțin acasă. Tinerii care muncesc în corporații ori familiile care au stil de viață aglomerat apelează tot mai des la restaurant nu doar pentru fast-food, ci și când vine vorba de mâncare gătită. În ultimii ani afacerile în domeniu s-au dublat.

„Iubita vrea să mănânce mereu doar în oraș. După oricare activitate, oricât de intensă sau relaxantă, iubita vrea să mănânce în oraș. Eu plătesc pentru că îmi permit (pe lângă costul activității principale), deși mă cam zgârie pe creier. Nu prea pare să fie receptivă la alternativa așteptării până acasă, pentru a mânca. Sunt eu mult prea frugal/zgârcit că cer să mâncăm acasă sau ceva rapid la un magazin?”, întreabă un tânăr pe o rețea de socializare.

Întrebarea a stârnit un val de reacții:

„Spune-i să mai plătească si ea...sa vezi ce repede dispare din peisaj”;

„E dreptul tau sa refuzi ieșiri și e dreptul tau sa alegi unde ieșiți sau nu dacă tu plătești 100% din timp. Nu ești deloc zgârcit”;

„Nu înțeleg ce te oprește din a avea o discuție cu ea în acest sens: cutarica, pentru mine mâncatul în oraș este o cheltuială inutilă și ar trebui privit ca o ocazie, în niciun caz ceva atât de uzual. Muncesc pentru banii ăștia și aș vrea să mă bucur de ei altfel”;

„Niciodată nu am înțeles persoanele cărora le place luxul pe banii altora. Eu, spre exemplu, sunt pretentios la mancare, dar fac figuri doar pe banii mei. Prietena ta ar trebui sa invete sa bage mana-n buzunar, sa vadă dacă mai are chef de mancat în oraș”. 

Pe măsură ce inflația rămâne ridicată și ratele la bănci cresc, tot mai mulți oameni renunță la socializare, aceasta fiind percepută din ce în ce mai mult ca fiind un lux. Un studiu făcut în SUA a constatat că mai mult de o treime din tinerii generațiilor Z și millennials au cel puțin un prieten care îi face să cheltuiască mai mult decât și-ar permite. Același studiu a mai constatat că oamenii caută să se împrietenească cu persoane ale căror venituri sunt similare cu ale lor tocmai pentru a evita cheltuirea în exces.

Comentarii Facebook