Miercuri 15 Ianuarie

Mari companii IT anunță că nu vor compensa pierderile la salariu suferite de IT-ști după modificările „Ciolacu”. Ce „coloși” nu acoperă pierderile


Reacțiile firmelor din IT la modificările de taxe impuse de guvernul Ciolacu: Microsoft, IBM România, GlobalLogic și Alfa Software nu vor acoperi costurile suplimentare pentru angajați


Salariile nete din IT vor scădea după modificările fiscale impuse de guvernul Ciolacu. Noile taxe duc la reducerea veniturilor nete lunare ale angajaților din IT cu sume cuprinse între 650 și 1125 de lei, dar pot depăși și 1500 lei.

Scad salariile IT-știlor la Cluj: Pierderile pot depăși 1500 lei pe lună! Iată ce vor face companiile IT din Cluj-Napoca - Ştiri de Cluj

Hacking Work adună opiniile companiilor din IT cu privire la cum vor acționa față de această scădere a veniturilor din domeniul IT. 

Primele reacții ale companiilor din sectorul IT la modificările fiscale anunțate prin Ordonanța 156/2024 sunt deja clare, iar multe dintre acestea au început să ia măsuri pentru a răspunde noilor provocări.

Conform Doru Șupeală, Microsoft, IBM România și GlobalLogic (fostă Fortech) au anunțat că nu vor acoperi noile taxe aplicate angajaților lor, respectiv cotele de 10% impozit pe venit și 4,75% contribuție la CAS Pilonul 2.

Conform unui e-mail intern trimis angajaților, GlobalLogic România le-a comunicat acestora că nu vor putea acoperi costurile adiționale generate de modificările fiscale impuse de Guvern.

În aceeași linie, Alfa Software a declarat că nu va acoperi eliminarea celor 10% din impozitul pe venit, considerând modificările legislative ca fiind „nedrepte” și nejustificate într-un moment economic dificil. Cristian Pavel, CEO Alfa Software, a explicat potrivit Doru Șupeală:

„Vedem că nu este o perioadă ușoară pentru companiile de IT, este criză în multe sectoare care ne influențează, a scăzut numărul de proiecte, este o presiune pe industrie. Considerăm că s-a luat un avantaj într-un moment tare nepotrivit. Modificările Ordonanței, eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, ne-au surprins, în primul rând prin implementarea într-un timp așa de scurt. Și trebuie să luăm și noi măsuri.într-o scrisoare internă că firma compania se confruntă cu o presiune financiară suplimentară din cauza crizei în mai multe sectoare care afectează IT-ul, dar și din cauza scăderii numărului de proiecte”.

De asemenea, el a menționat că modificările rapide ale legislației, implementate fără o perioadă de adaptare corespunzătoare, au surprins compania și vor influența măsurile pe care Alfa Software le va lua pentru a se adapta.

„Noi ne mândrim cu corectitudinea față de echipele noastre și în fiecare an am făcut tot posibilul să oferim creșteri salariale între 5-10%, în funcție de performanțele individuale. Și anul acesta, chiar dacă nu am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, am rămas la nivelul anului trecut, vom proceda la fel. Însă, deoarece nu vom acoperi și procentul de 10% eliminat prin modificările legislative, este posibil ca unii dintre colegi să nu simtă creșterea salarială ca pe un beneficiu.”, spune Cristian Pavel, CEO Alfa Software.

Pe de altă parte, alte companii din IT au adoptat poziții diferite: Newpharma va începe discuțiile cu angajații săptămâna viitoare pentru a găsi soluții, RebelDot va acorda o compensație parțială pentru a acoperi noile taxe, iar Zega Software și Novcom Solutions vor acoperi integral noile taxe, pentru a se asigura că salariile nete ale angajaților lor nu vor scădea.

În concluzie, cele mai multe decizii din sectorul IT vor fi luate în următoarele zile, iar companiile continuă să analizeze impactul acestor măsuri fiscale asupra echipelor lor. 

Comentarii Facebook